Свет

Број погинулих у израелским ударима у Појасу Газе порастао на 32.800

У Гази је повређено још скоро 75.400 људи, показују подаци објављени на званичном Телеграм каналу Министарства здравља те палестинске енклаве
Број погинулих у израелским ударима у Појасу Газе порастао на 32.800© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Више од 32.800 Палестинаца је погинуло од почетка израелске војне операције у Појасу Газе, а скоро 75.400 је повређено, показују подаци објављени на званичном телеграм каналу Министарства здравља те палестинске енклаве.

"Број жртава израелске агресије у Појасу Газе од октобра прошле године порастао је на 32.845, а повређене су најмање 75.392 особе", наводи се у саопштењу министарства.

Министарство здравља Газе је додало да су "у посљедња 24 сата у енклави погинуле 63 особе, а 94 су повређене".

Тензије на Блиском истоку поново су се распламсале 7. октобра након што су милитанти из радикалне палестинске групе Хамас покренули изненадни упад на израелску територију из Појаса Газе, убијајући становнике пограничних заједница и узимајући људе за таоце.

Током првобитног напада Хамаса погинуло је око 1140 Израелаца

Израел је почео да изводи узвратне ударе на циљеве у Појасу Газе, као и на одређена подручја у Либану и Сирији.

Израелска војска је 1. децембра оптужила Хамас за кршење примирја које је ступило на снагу 24. новембра и за наставак борбених дејстава у Појасу Газе. Палестинске власти окривиле су САД за пружање подршке наставку израелске агресије

image