Свет

Бивши немачки канцелар позвао на дипломатско решење сукоба у Украјини

Герхард Шредер сматра да би Берлин и Париз требало да предводе напоре за окончање крвопролића
Бивши немачки канцелар позвао на дипломатско решење сукоба у УкрајиниGetty © Sean Gallup / Staff

Берлин и Париз би требало да посредују у решавању украјинског сукоба путем преговора, сматра Герхард Шредер, који је био немачки канцелар између 1998. и 2005. године. Политички ветеран такође сматра да би његово дугогодишње пријатељство са руским председником Владимиром Путином могло да га учини добрим посредником у тренутној ситуацији.

Шредер је 2014. организовао рођенданску забаву у Санкт Петербургу којој је присуствовао руски лидер. Још 2006. постао је шеф одбора акционара компаније "Норд стрим АГ", а касније је прихватио и улогу у управном одбору руског енергетског гиганта "Росњефт". Шредер се повукао са ове последње функције неколико месеци након што је сукоб између Русије и Украјине почео у фебруару 2022.

У интервјуу за "Зидојче цајтунг", Шредер је рекао да је још могуће постићи мировни споразум. "Чврсто сам уверен да је Путин такође заинтересован за то", додао је.

Бивши немачки канцелар рекао је и да не верује да ће се сукоб проширити даље изван Украјине, нити да ће довести до употребе нуклеарног оружја.

Он је такође похвалио немачког канцелара Олафа Шолца што је одбио да Украјини пошаље ракете дугог домета "таурус" али је оценио да би Немачка и Француска би требало да учине више на дипломатском фронту како би прекинуле сукоб.

Шредер је такође изразио опрезан оптимизам због чињенице да се у владајућој Социјалдемократској партији сада говори о могућим начинима изласка из украјинског сукоба, као што је замрзавање непријатељстава.

Он је у интервјуу новинској агенцији ДПА на сличан начин навео дипломатију као једини излаз из кризе. Говорећи о својим личним везама са руским председником, Шредер је рекао: "Разборито смо сарађивали много година. Можда то још може да помогне у проналажењу решења путем преговора".

Бивши канцелар је позвао на дипломатско решење сукоба, рекавши да је Западна Европа пропустила прилику да се заложи за мир у марту 2022. током преговора Кијева и Москве у Истанбулу.

Отприлике у исто време, сам Шредер је наводно отпутовао у Турску и Русију у "мировну мисију".

Русија је више пута тврдила да је у принципу спремна да се укључи у мировне преговоре са Украјином. Према Москви, Кијев и његови западни савезници, међутим, постављају нереалне предуслове за разговоре.

image