Свет

Шредер има решење за украјински сукоб: Његово пријатељство са Путином

Наши лични односи могу бити корисни за излазак из тешких ситуација у политици, поручио је бивши немачки канцелар
Шредер има решење за украјински сукоб: Његово пријатељство са Путиномwww.globallookpress.com © Holger Hollemann/dpa

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер изјавио је да би његово пријатељство са руским председником Владимиром Путином могло да помогне у решавању сукоба у  Украјини.

"Током година, ми смо интелигентно сарађивали. Можда ово још увек може да помогне у проналажењу преговарачког решења. Не видим други начин. Верујем да лични односи могу бити корисни за решавање сложених политичких проблема", казао је Шредер у интервјуу за агенцију ДПА.

Према његовим речима, лични односи могу бити корисни за излазак из тешких ситуација у политици.

"Сматрам да је потпуно погрешно заборавити све што је било позитивно међу нама у политици у прошлости. То није мој стил, ја то не радим", нагласио је бивши канцелар.

Осим тога, позвао је на нови покушај посредовања на нивоу владе у сукобу у Украјини, оценивши да би Берлин и Париз требали да преузму ту иницијативу.

"Француска и Немачка морају преузети иницијативу. Очигледно је да се рат не може завршити потпуним поразом једне или друге стране", закључио је он.

Шредер је спекулације о могућности да Русија употреби атомско оружје у Украјини, или руски напад на НАТО назвао бесмислицом. 

Он је раније подржао став садашњег немачког канцелара Олафа Шолца да не шаље ракете дугог домета "таурус" у Украјину.

Према његовим речима, остали западни лидери желе да Шолца представе као особу која "узалудно покушава да успостави мир", и поручио у ком тренутку је такво посредовање престало да буде задатак одговорних политичара како у Немачкој тако и на светској сцени.

image