Свет

"Вашингтон пост": Трамп би натерао Украјину да се одрекне Крима и Донбаса

Некадашњи шеф Беле куће мисли да Русија и Украјина "желе излаз" из тренутне ситуације, као и да би становништву Донбаса и на Криму одговарало да буду део Русије
"Вашингтон пост": Трамп би натерао Украјину да се одрекне Крима и ДонбасаGetty © Photo by Drew Angerer/Getty Images

Бивши председник Сједињених Држава Доналд Трамп рекао је приватно да би могао да оконча рат у Украјини тако што би приморао Кијев да прихвати да су Крим и Донбас делови Руске Федерације, преноси "Вашингтон пост", позивајући се на изворе.

По речима Трампових саговорника и људи који су разговарали с његовим саветницима, предлог некадашњег лидера Америке и кандидата за нови мандат у Белој кући је да Украјина одустане од права на Крим и Донбас у корист Русије.

"Вашингтон пост" констатује да је овај план дијаметрално супротан политици актуелног председника САД Џозефа Бајдена који инсистира на пружању војне помоћи Украјини.

Иначе, Трамп је током предизборне кампање више пута обећавао да ће решити сукоб у Украјини и то за 24 сата ако поново постане председник, додуше без изношења детаља на који начин би то учинио.

Извори америчког листа тврде да Трамп мисли да Русија и Украјина "желе да сачувају образ и желе излаз" из тренутне ситуације, као и да би становништву Донбаса и на Криму одговарало да буду део Русије.

image
VV inauguration
banner