Свет

Нови председник Словачке: Украјински сукоб се мора завршити

Трагично је подржавати сукоб који није донео никакве резултате осим десетина хиљада мртвих већ две године, изјавио је Петер Пелегрини
Нови председник Словачке: Украјински сукоб се мора завршитиGetty © Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Сукоб у Украјини није постигао ништа осим десетина хиљада мртвих и мора да се реши што је пре могуће, рекао је новоизабрани председник Словачке Петер Пелегрини.

Актуелни председник словачког парламента је победио на председничким изборима у суботу, добивши 53 одсто гласова. Његов ривал и бивши министар иностраних спољних Иван Корчок, који се иначе сматрао за прозападног кандидата, добио је око 47 одсто гласова. Пелегрини је савезник премијера Роберта Фица, који се противи слању оружја Украјини.

У интервјуу за телевизију Та3 у недељу, новоизабрани председник је нагласио да "убијање (у Украјини) треба одмах зауставити и онда предузети акцију".

Он је додао да је "апсолутна трагедија подржавати... сукоб који није донео никакве резултате за две године", а оставио је десетине хиљада мртвих.

Истовремено, Пелегрини је осудио руску војну операцију против Кијева, називајући Москву "агресором".

Он је такође нагласио да ће Словачка остати придружена ЕУ и НАТО-у, али да ће настојати да буде независнија на међународној сцени.

Он је такође одбацио тврдње да је његова кампања била заснована на страху, рекавши локалним медијима да је желео управо супротно, односно да увери суграђане да неће морати да ратују.

Он је додао да би "радије слушао Светог оца у Ватикану него француског председника [Емануела] Макрона" када су у питању идеје за решавање сукоба између Москве и Кијева.

Папа Фрања је у марту позвао Украјину да започне мировне преговоре са Русијом, рекавши да је важно имати "храбрости за белу заставу", што су оштро осудили у Кијеву.

Макрон је, са друге стране, истицао да се слање НАТО трупа у Украјину не може искључити, а Москву назвао "противником".

Иако Русија све време истиче да је отворена за разговоре са Кијевом, украјински председник Владимир Зеленски је на јесен 2022. године потписао декрет о забрани преговора са садашњим руководством у Москви након што су четири бивше украјинске територије великом већином гласале за придруживање Русији.

Прошлог месеца, међутим, Зеленски је сугерисао да повратак украјинским границама из 1991. године више није предуслов за преговоре са Русијом, инсистирајући уместо тога да се територија коју је његова земља изгубила 2022. мора вратити.

image
VV inauguration
banner