Свет

Нови председник Словачке: Увек ћемо бити на страни мира, а не рата

Петер Пелегрини, новоизабрани председник Словачке, близак је савезник премијера Роберта Фица, који је жестоки противник слања оружја Украјини
Нови председник Словачке: Увек ћемо бити на страни мира, а не рата© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Председавајући словачког парламента Петер Пелегрини, који се противи испоруци оружја Украјини, победио је на председничким изборима у Словачкој са 53,12 одсто гласова, саопштила је Управа за статистику након обраде 100 одсто гласачких листића. 

Новоизабрани председник Словачке је у свом првом обраћању након победе поручио да ће учинити све да његова земља "увек буде на страни мира, а не рата".

"Учинићу све, свиђало се то некоме или не, да Словачка остане на страни мира, а не на страни рата. Нека ме критикује ко хоће и како хоће", поручио је Пелегрини. 

Он је захвалио грађанима Словачке на поверењу које су му указали, рекавши да ће увек бранити интересе републике.

Пелегрини је додао да је са значајном разликом по броју гласова победио свог ривала, бившег шефа словачког МСП-а, либерала Ивана Корчока.

Према његовим речима, добио је скоро 1,4 милиона гласова у републици са око 5,5 милиона становника, право гласа има више од 4,3 милиона грађана.

"Кандидатуру за председника Словачке поднео сам само зато што сам осетио подршку пристојних људи који живе и раде поштено", рекао је Пелегрини и захвалио премијеру Словачке Роберту Фицу и лидеру Словачке националне партије, која је део владине коалиције те земље, Андреју Данку на подршци.

Изабрани председник, пре него што ступи на највишу државну функцију средином јуна 2024. године, мора, по уставу, да напусти фотељу председника странке "Глас - социјална демократија", која је такође део Кабинета.

Он је раније изјављивао да неће дозволити слање словачких војника у Украјину ако победи на председничким изборима.

image
VV inauguration
banner