Свет

Бајден поносан на ширење НАТО-а до граница с Русијом

Последње што нам треба је да видимо да НАТО почне да се распада, то би била катастрофа за Сједињене Државе, Европу и свет, рекао је амерички председник у интервјуу шпанској телевизији
Бајден поносан на ширење НАТО-а до граница с Русијом© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден поздравио је даље ширење НАТО-а ка руским границама, оптужујући републиканског ривала Доналда Трампа да подрива јединство војног блока који предводи Америка.

Русија је годинама изражавала забринутост због све већег продора НАТО-а, посматрајући такву политику као егзистенцијалну претњу. Међутим, у интервјуу за шпанску телевизију Унивисион, који је емитован у уторак, Бајден је рекао да је недавно приступање Финске и Шведске у редове блока током украјинског сукоба велико достигнуће.

"Урадили смо нешто на шта сам био веома поносан. У НАТО-у сам ангажован током целе своје каријере. Успели смо да проширимо алијансу, а имамо 3.000 километара границе јер имате две нордијске нације које су се придружиле НАТО-у. Постоји читав низ земаља НАТО-а дуж руске границе", рекао је амерички председник.

Бајден је даље тврдио да је застој у Конгресу око пакета војне помоћи Кијеву вредног 61 милијарду долара "веома опасан" за јединство блока и оптужио бившег америчког председника Трампа да практично држи ту меру – и целу републиканску странку – као таоце.

"Трамп води ту странку. Он је држи у некој врсти смртног стиска. Последње што нам треба је да видимо да НАТО почне да се распада. То би била катастрофа за Сједињене Државе, катастрофа за Европу, катастрофа за свет", рекао је Бајден.

САД су Украјини послале више од 113 милијарди долара у различитим облицима помоћи од почетка непријатељстава са Русијом. Москва је више пута осуђивала иностране испоруке оружја Кијеву, тврдећи да ће оне само продужити сукоб, док ће Запад учинити директним учесником у непријатељствима.

Финска има границу од 1.300 км са Русијом, а Москва је тврдила да чланство у НАТО-у угрожава, а не гарантује, безбедност Финске. Након што се Хелсинки придружио алијанси прошле године, руски председник Владимир Путин најавио је стварање новог војног округа који се граничи са нордијском нацијом. Шведска се придружила блоку прошлог месеца.

Путин је скоро две деценије упозоравао да политика НАТО-а подрива руску националну безбедност, али би права "црвена линија" за Москву била покушај да се снаге блока пребаце у Украјину.

Сукоб у Украјини је за Москву "егзистенцијални" и "питање живота и смрти", рекао је Путин у фебруару, док је за Запад само питање "побољшања тактичких позиција".

image