Свет

Борељ: Рат у Европи више није фантазија

САД више нису спремне да "штите све НАТО савезнике под било којим околностима", каже високи дипломата ЕУ и додаје да Русија представља растућу претњу континенту
Борељ: Рат у Европи више није фантазија© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Велики војни сукоб у Европи постао је вероватнији због сукоба са Русијом, тврди високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, упозоравајући државе чланице да се не ослањају на САД да их бране.

Према његовим речима, САД више нису спремне да "штите све НАТО савезнике под било којим околностима". То, како каже, приморава ЕУ да јача сопствене одбрамбене могућности.

Говорећи на скупу Форум Европа у Бриселу, Борељ је изјавио да "могућност конвенционалног рата високог интензитета у Европи више није фантазија" и да блок мора "учинити све да то избегне".

Према његовим речима, иако војни сукоб у Европи није неизбежан и "неће почети сутра", грађани треба да схвате да "амерички кишобран који нас је штитио током Хладног рата и после њега можда неће бити отворен све време".

"Можда, у зависности од тога ко влада Вашингтоном, не можемо се ослонити на подршку Американаца и амерички капацитет да нас заштите", изјавио је он.

Описујући ЕУ као да је окружена "ватреним кругом" и нестабилношћу, Борељ је позвао државе чланице да повећају своју потрошњу на одбрану.

Он је додао да, иако је НАТО "незамењив" као и увек, Европљани би требало да почну да граде сопствени "стуб" унутар блока предвођеног САД.

ЕУ без сопствене војске

Према речима Бореља, ЕУ неће моћи да оформи сопствену војску у догледно време, јер земље чланице и даље инсистирају на очувању националног суверенитета по питању одбране.

Он је подсетио да су многи европски лидери упозоравали Европску комисију на своје неслагање са преношењем овлашћења у области одбране на европске институције. Према његовим речима, постоји огроман потенцијал за сарадњу држава чланица у области одбране, али и даље остаје забринутост и жеља да се, пре свега, обезбеди сопствени одбрамбени комплекс у свакој појединачној држави.

Као позитиван пример навео је стварање Европског фонда за мир, из којег ЕУ, између осталог, плаћа део трошкова за снабдевање Украјином наоружањем, као и обуку украјинске војске.

Избори за Европски парламент и страх од Русије

Високи дипломата ЕУ поново је оптужио Москву да "настоји да дестабилизује Европску унију".

Борељ се осврнуо и на предстојећи изборе за Европски парламент, рекавши да ће се земље Уније суочити са"дестабилизујућом активношћу" Русије, иако је званична Москва у више наврата одбацивала такве оптужбе.

"Русија намерава да спроводи такве активности против целе Европске уније. То не мора да подразумева бомбардовање. Током предстојећих избора видећете колико дестабилизујуће активности прете нашој демократији", оценио је он.

image
VV inauguration
banner