Свет

Шест европских земаља потписало споразум о одбрани Северног мора

Декларација укључује и одбрану подводне инфраструктуре од наводних "руских напада"
Шест европских земаља потписало споразум о одбрани Северног мора© Гугл мап

Британија и друге велике европске земље које излазе на Северно море потписале су у уторак Споразум о заједничком раду на заштити подводне инфраструктуре.

Шест земаља - Белгија, Британија, Данска, Немачка, Норвешка и Холандија - потписале су заједничку декларацију за коју су рекли да ће им омогућити да деле информације.

Она укључује и одбрану од "могућих руских напада".

Претње подморским кабловима и гасоводима постале су безбедносни фокус за земље Западне Европе након експлозија на гасоводима Северни ток 1 и 2 у септембру 2022, изграђених за транспорт гаса из Русије у Немачку преко Балтичког мора.

НАТО је у мају 2023. рекао да би Русија могла да саботира подморске каблове како би казнила Запад због подршке Украјини, док су глобални безбедносни ризици додатно порасли након рата у Гази.

"Северно море је електрана која покреће европске амбиције у погледу обновљивих извора енергије, помажући да се ојача енергетска безбедност на континенту. Дакле, кључно је да заштитимо његову критичну енергетску инфраструктуру сада и у будућности", рекао је Ендру Боуви, британски министар за нуклеарну и обновљиву енергију.

Према њему, јачање веза са кључним северноевропским суседима, осигураће да инфраструктура буде отпорна на оне који би помислили да је угрозе или поремете.

image