Свет

Мексико позвао УН да суспендују чланство Еквадора

Еквадорски полицајци прошле недеље су насилно упали у амбасаду Мексика и привели бившег потпредседника Еквадора Хорхеа Гласа
Мексико позвао УН да суспендују чланство Еквадора© Photo by Johannes Simon/Getty Images

Министарство спољних послова Мексика позвало је данас Уједињене нације да суспендују чланство Евкадора у тој организацији док се евкадорске власти не буду извиниле за напад на амбасаду Мексика у Киту.

Захтев је део предмета који Мексико подноси Међународном суду правде, највишем суду Уједињених нација, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Еквадорски полицајци прошле недеље су насилно упали у амбасаду Мексика и привели бившег потпредседника Еквадора Хорхеа Гласа.

Упад се догодио неколико сати након што је мексичка влада дала Гласу политички азил.

Глас, који је два пута осуђен за корупцију, налазио се у амбасади у Киту од када је затражио политички азил у децембру прошле године.

Из председништва Еквадора поручили су да је Еквадор суверена држава и да неће дозволити ниједном криминалцу да остане на слободи.

Тензије између две земље ескалирале су након што је председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао да Еквадор сматра "веома несрећним" због последњих избора на којима је победио еквадорски председник Данијел Нобоа.

Еквадорска влада је, као одговор на ту изјаву, прогласила мексичког амбасадора персоном нон грата.

image