Свет

Председница Молдавије: И црква да ради на уласку у ЕУ

Црква мора да делује у складу са интересима државе и њених грађана, нагласила је Маја Санду додајући да не жели да се меша у ривалство Руске и Румунске православне цркве на територији њене земље
Председница Молдавије: И црква да ради на уласку у ЕУwww.globallookpress.com © © Sebastian Gollnow

Председница Молдавије Маја Санду каже да не жели да се уплиће у детаље односа и ривалства Руске и Румунске православне цркве које се боре за утицај у држави на чијем је челу, али је истакла да цркве треба да подрже главни циљ земље, а то су европске интеграције, преноси "Еурактив".

Више од 90 одсто Молдаваца су православци, они немају своју аутокефалну цркву већ су епархије на њеној територији највећим делом под јурисдикцијом Руске православне цркве, док је Митрополија бесарабијска под заштитом Румунске православне цркве. Потоњу митрополију као део румунске цркве нису признале све помесне православне цркве, док су епархије које припадају руској цркви под снажним притиском и маргинализоване од почетка сукоба у Украјини, како је то написао недавно митрополит Владимир кишињевски, који се налази на челу ове цркве.

У тексту се констатује да између две цркве на овој територији постоји стално ривалство око канонске јурисдицкије. 

"Црква мора да се руководи у складу са интересима државе и њених грађана", била је изричита Маја Санду у интервјуу за једну молдавску телевизију.

Она је додала да држава не може да се меша у црквене послове. Али, може да наговести какви ти послови треба да буду...

"Сматрам да сви треба да раде на остваривању главног циља земље, а то су данас мир и европске интеграције", додала је Санду.

У прошлонедељном писму упућеном поглавару Руске православне цркве патријарху Кирилу митрополит Владимир жалио се на положај цркве у Молдавији на чијем је челу.

"Митрополија молдавска налази се на маргини молдавског друштва због својих веза са Руском православном црквом. Ова појава је директна последица нашег повезивања као црквеног тела са промоцијом проруских интереса у Републици Молдавији, условљених припадношћу Московској Патријаршији која се, са своје стране, у молдавском друштву доживљава као испостава Кремља и присталица руске интервенције у Украјини", навео је митрополит Владимир.

Он је додао да су велике силе већ одредиле судбину Молдавије и да ће "у релативно кратком временском периоду доћи до неизбежног уједињења са Румунијом и засигурно, све што Православна црква Молдавије подржава постаће део Румунске православне цркве". 

Митрополит је навео да вернике и свештенство цркве, од којих су 80 одсто Румуни, брине што Московска патријаршија негира идентитет цркве у Молдавији и жели да га апсорбује у "руски свет који је стран нашим вредностима и аспирацијама".

Митрополит је на крају питао руског патријарха како "можемо да избегнемо шизму, која се појавила као резултат руске инвазије на Украјину а с друге стране одговоримо на растуће незадовољство наших свештеника и верника".

image