Свет

Британски министар одбране: Убрзати испоруку ласерског оружја "дрегон фајер" Кијеву

С обзиром на то да постоје два велика сукоба, један на мору, други у Европи, ново оружје способно за обарање дронова могло би да има огроман утицај, оценио је Грант Шапс
Британски министар одбране: Убрзати испоруку ласерског оружја "дрегон фајер" Кијевуwww.globallookpress.com © British Defence Ministry/Keystone Press Agency

Велика Британија жели да убрза распоређивање ласерског оружја дугог домета "дрегон фајер" и његово могуће пребацивање у Украјину, изјавио је британски министар одбране Грант Шапс, преноси "Скај њуз".

Нове реформе које имају за циљ да убрзају набавку, значе да ће ласер, који је првобитно требало да буде пуштен у употребу 2032. године, ипак бити оперативан пет година раније него што је планирано, навели су раније из британског Министарства одбране. 

"Не треба много маште да се види колико би то могло да буде корисно, на пример, у Украјини. Признајем да технологија још није спремна за употребу у борби, али за Кијев не мора да буде сто посто идеална – могу да се дају прототипи за обарање дронова", казао је Шапс у војном истраживачком центру Портон Даун у Солсберију.

Британски министар је додао да, упркос чињеници да ће британска флота систем "дрегон фајер" званично усвојити тек 2027. године, Лондон разматра могућност да своје прототипе пребаци у Кијев пре рока.

Шапс је навео да, с обзиром на то да постоје два велика сукоба, један на мору, други у Европи, ново оружје способно за обарање дронова могло би да има огроман утицај.

Он је истакао да је "дрегон фајер" погодан за распоређивање на копну, као и на бродовима и дроновима.

Британско Министарство одбране је пре месец дана на друштвеној мрежи Икс објавило снимак јануарских тестова тог ласерског оружја великог домета.

Ласерско оружје може да захвати мете брзином светлости и користи интензиван сноп светлости да пресече мету, што доводи до лома структуре.

Руски војни експерт Алексеј Леонков је, коментаришући снимке тестова, рекао да је ласер као оружје за уништавање неефикасан на земљи због својстава атмосфере.

Према његовим речима, они непријатеља могу само да заслепе.

image