Свет

Украјина из очаја разматра и нове мере: И жене послати на фронт?

Последњих дана у јавности се појављује све више коментара на тему мобилизације жене, а данас је ову иницијативу јавно подржала и посланица Раде из владајуће странке председника Украјине, Марјана Безуглаја
Украјина из очаја разматра и нове мере: И жене послати на фронт?© Elements.envato.com

Украјина ће бити уништена, уколико не почнемо да мобилишемо и жене, поручила је данас посланица украјинске Раде Марјана Безуглаја, пише лист "Главком", а преносе "РИА Новости".

"Подржавам. То је реалност. Или ћемо доћи до тога, или ћемо бити уништени", рекла је Безуглаја, додајући да се, заправо, ради о томе да, према њеном мишљењу, сва омладина треба да прође војну обуку.

Она је тако прокоментарисала недавну изјаву Оксане Григорјеве, саветнице команданта украјинске копнене војске, која је за "Тајмс" рекла да би Кијев требало да усвоји политику сличну оној које се придржава Израел, а која подразумева војну обуку и за жене.

Григорјева је том приликом додала и да би сви у Украјини требало да буду спремни за то да ће у наредним годинама мобилизација бити обавезна и за жене. 

На ову њену изјаву, одмах се огласио и украјински Центар за борбу против дезинформација, који је поручио да питање мобилизације жена тренутно не стоји на дневном реду. 

Подсетимо, тема мобилизације је ових дана посебно актуелна у Украјини.

Раније током дана Рада је, после дужег времена, усвојила нови закон о мобилизацији. Овај документ је сада послат председнику Украјине, који треба да одлучи да ли ће га потписати или не. Уколико до тога дође, нове мере ће ступити на снагу кроз месец дана, отприлике средином маја. 

image