Свет

Украјина усвојила нови закон о мобилизацији

Предлог усвојеног закона је имао рекордни број амандмана – око 4.000, а наилазио је на отпор јавности због многобројних строгих мера
Украјина усвојила нови закон о мобилизацији© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Украјина је усвојила закон о пооштравању мобилизације, написао је посланик Врховне раде Алексеј Гончаренко на Телеграму.

"То је то! Усвојен је закон о мобилизацији. Укупно 283 посланика је гласало за", написао је Гончаренко.

Предлог закона о мобилизацији, са рекордним бројем амандмана – око 4.000, наилазио је на отпор јавности због бројних драконских мера, укључујући и оштре казне за избегавање регрутације.

У Украјини дуго нису могли да усвоје овај закон. Прва верзија је послата на дораду, а друга је почетком фебруара усвојена у првом читању. Друга верзија, за разлику од претходне, не предвиђа регрутацију инвалида, али значајно пооштрава сам процес.

Од сада војни обвезници имају рок од 60 дана од дана ступања на снагу закона да лично или електронским путем ажурирају податке у војном регистру.

Позив ће се сматрати примљеним и без личног уручења, ако лице није затечено код куће, а датумом "уручења" сматраће се дан када је стављен печат о немогућности достављања.

Сви мушкарци од 18 до 60 година су у обавези да са собом носе исправе о војној евиденцији и да их предоче на захтев службеника војних регистра, полиције и граничара.

За кршење свих ових норми предвиђено је неколико врста санкција – од великих новчаних казни, преко ускраћивања права на управљање аутомобилом, до присилног довођења у војну канцеларију преко полиције.

Поред тога, почетком априла Владимир Зеленски је потписао закон о смањењу минималне старосне границе за мобилизацију, те сада Украјинци могу да иду на фронт са 25 година, а не са 27 година, као што је било раније.

Украјина је најавила општу мобилизацију убрзо након почетка сукоба са Русијом у фебруару 2022. године, али су хиљаде мушкараца од тада успеле да побегну. После неуспеле контраофанзиве прошлог лета, Кијев очајнички покушава да попуни своје редове, тражећи мобилизацију до 500.000 нових регрута.

Руска војска је проценила да је до краја фебруара Украјина остала без више од 444.000 војника. Украјински председник тврдио је да је само 31.000 украјинских војника убијено у две године непријатељстава са Русијом, што је број који су чак и медији који подржавају Кијев назвали невероватно малим.

image
VV inauguration
banner