Свет

САД: Одбачене тужбе против либијског команданта и сарадника ЦИА оптуженог за ратне злочине

Некадашњи Гадафијев поручник, а потом противник, 20 година је живео у САД и сарађивао са ЦИА
САД: Одбачене тужбе против либијског команданта и сарадника ЦИА оптуженог за ратне злочине© Tanjug/AP Photo/Jon Gambrell, File

Амерички судија одбацио је низ тужби против либијског војног команданта који је годинама живео у Вирџинији и који је оптужен за убијање цивила током грађанског рата у тој земљи.

Судија Леони Бринкема рекла је да нема надлежност да председава случајем који се односи на ратне злочине почињене у Либији, иако оптужени, Халифа Хафтар, има америчко држављанство и више од 20 година је живео у северној Вирџинији.

Некадашњи Гадафијев поручник, Хафтар је пребегао у САД током 1980-их када се окренуо против свог бившег шефа. Сматра се да је радио са ЦИА-ом током свог боравка у егзилу, пише АП.

Вратио се у Либију 2011. како би подржао пучисте и помогао у збацивању Муамера Гадафија. Током грађанског рата у земљи, предводио је самозвану Либијску националну армију, која је контролисала већи део источне половине Либије и где и дање држи власт.

У тужбама, које су први пут поднете 2019. године, наводи се да је Хафтарова армија гранатирала цивилна подручја, убивши многе.

У тужбама се такође наводи да су Хафтар и његова породица поседовали значајну имовину у Вирџинији, која је могла да се искористи за исплату било које пресуде која би била донета против њега.

Док су тужбе одбачене због техничких питања око надлежности, један од Хафтарових адвоката, Пол Каменар, рекао је да његов клијент негира било какву улогу у смрти цивила.

"Он није ова немилосрдна фигура којом сви желе да га прикажу", тврди адвокат.
Адвокати подносилаца тужби најавили су жалбу.

image
VV inauguration
banner