Свет

Си са Шолцом: Упркос разликама, билатерални односи морају да се развијају

Докле год обе стране поштују једна другу, траже заједничке основе, односи између Kине и Немачке ће наставити да се развијају постепено, казао је кинески председник немачком канцелару који борави у Пекингу
Си са Шолцом: Упркос разликама, билатерални односи морају да се развијајуwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Kинески председник Си Ђинпинг изјавио је данас да ће везе Kине са Немачком наставити да се развијају чврсто, докле год обе стране поштују једна другу и траже заједничке основе, упркос разликама које постоје.

Си је, током састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом, који борави у тродневној посети Kини, рекао да се билатерални односи морају развијати у сваком погледу, гледано на дуже стазе и из стратешке перспективе.

"Докле год обе стране поштују једна другу, траже заједничке основе, док задржавају различите ставове о одређеним питањима, комуницирају и уче једна од друге, а да притом постижу обострано корисну сарадњу, односи између Kине и Немачке ће наставити да се развијају постепено", рекао је Си Шолцу.

Шолц је претходно изјавио да такмичење између Kине и Немачке мора да буде фер.

"У неком тренутку, биће кинеских аутомобила у Немачкој и Европи. Једина ствар која увек мора да буде јасна, то је да такмичење мора да буде фер. Другим речима, нема копирања, нема претеране производње, власничка права не смеју да буду угрожена", казао је Шолц студентима Универзитета Тонгђи у Шангају.

Шолц је, осим Пекинга и Шангаја, посетио и Чонгкинг, у пратњи истакнутих немачких привредника.

Си Ђинпинг и Шолц разговарали су и о украјинској кризи и могућностима за њено решење.

Кина се залаже за сазивање равноправне, међународне, мировне конференције за решавање украјинске кризе коју признају и Русија и Украјина, поручио је Си Ђинпинг на састанку са немачким канцеларом.

Таква конференција би, према речима кинеског лидера, подразумевала равноправно учешће свих страна и правично разматрање свих мировних иницијатива.

Кина подстиче и подржава сваки напор који се односи на мирно решење кризе, додао је Си, нагласивши да украјинска криза не сме да се отме контроли и да сви треба да се окрену миру и стабилности а не личним интересима.

Потребно је "охладити" ситуацију, а не доливати уље на ватру, нагласио је кинески лидер и додао да све стране заједничким трудом треба да теже миру и да избегавају још веће неразумевање.

image