Свет

Неком рат, неком брат: Власник чешке компаније постао милијардер због сукоба у Украјини

Од почетка СВО, компанија је Кијеву испоручила око 100 обновљених основних борбених тенкова Т-72, док је само производња муниције у ЦСГ-у порасла за више од десет пута
Неком рат, неком брат: Власник чешке компаније постао милијардер због сукоба у УкрајиниGetty © Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency

Власник и председник "Чехословачке групе" (ЦСГ), Михал Стрнад, постао је милијардер, захваљујући профиту од руско-украјинског сукоба, преноси "Блумберг".

Поменути гигант чешке одбрамбене индустрије забележио је пораст прихода за време сукоба, при чему је профит повећан скоро два пута у 2022. години и то на око милијарду долара, док се протекле године поново скоро удвостручио, достигавши 1,9 милијарди долара. Једна од подружница конгломерата - "Екскалибур арми" - у великој мери је допринела профиту, производњом муниције, као и израдом новог и обнављањем старог совјетског наоружања.

Од почетка СВО, компанија је Кијеву испоручила око 100 обновљених основних борбених тенкова Т-72, док је само производња муниције у ЦСГ-у порасла за више од десет пута, при чему се њена радна снага скоро утростручила и достигла број од 10.000 запослених у производним постројењима смештеним у осам земаља, пише "Блумберг".

Произвођач наоружања и војне опреме се радује због профита који ће остварити од руско-украјинског сукоба у годинама које долазе, и чини се да је веома отворен у вези са тим.

"Највећа потражња за оружјем у Европи од краја Хладног рата остаје ту. Чак и да се рат заврши сутра, биле би потребне године да се попуне празне залихе, а да не помињемо притисак да се повећа потрошња за одбрану и производња", рекао је Стрнад и додао: "Уверен сам да ће још дуго бити велика потражња".

Иначе, компанију је основао Стрнадов отац, Јарослав 1995. године, који је првобитно настојао да набави расходовану војну опрему од бивших чланица Варшавског пакта – тј. новопридружених чланица НАТО-а – да би је претворио у отпад и продао. Испоставило се, међутим, да је прави профит био у пословању са оружјем које је употребљиво, при чему је компанија одмах открила велику потражњу за резервним деловима, као и за обновљеним средствима војне опреме из ере Совјетског Савеза.

image