Свет

Шеф ИАЕА: У нуклеарној електрани Запорожје нема тешког руског наоружања

Највећу европску нуклеарну електрану Украјинци су прошле недеље напали дроновима
Шеф ИАЕА: У нуклеарној електрани Запорожје нема тешког руског наоружањаwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Русија није поставила тешко наоружање у нуклеарној електрани Запорожје, рекао је генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Маријано Гроси.

Москва и Кијев међусобно се оптужују за гранатирање највеће нуклеарне електране у Европи, која се налази близу линије фронта. Кијев и његове западне присталице такође су оптужили Москву да користи тај објекат као склониште за своје трупе.

"Тамо нема тешког наоружања", рекао је Гроси медијима после састанка Савета безбедности УН посвећеног поновним ударима на постројење.

Он је објаснио да, иако постоје руска "оклопна возила и извесно присуство у фабрици", посматрачи ИАЕА нису видели никакво забрањено оружје, попут вишецевних ракетних бацача, тенкова и артиљерије.

Гроси је рекао да ИАЕА нема мандат да утврди која је страна нападала објекат и нагласио да су потребни "неоспорни докази" да би се утврдило ко је одговоран.

Обраћајући се Савету безбедности, Гроси је потврдио да је највећа европска нуклеарна електрана погођена 7. априла, што је био први директан напад на локацију од новембра 2022. године. У нападу је погођена купола једног од реактора.

"Иако је оштећење конструкције површно, напад представља веома опасан преседан", рекао је Гроси и позвао да ови "непромишљени напади" одмах престану.

Руски амбасадор Василиј Небензја рекао је Савету безбедности да украјинске снаге "систематски" гађају електрану и околна подручја. Он је навео да руска војска "уочава и пресреће до 100 дронова недељно". Москва никада није поставила тешко наоружање у објекат нити користила постројење за нападе на Украјину, рекао је он.

Званичници у Кијеву су негирали да су гађали постројење. "Став Украјине је јасан и недвосмислен - ми не спроводимо никакве војне провокације или активности против нуклеарних постројења", рекао је Андреј Јусов, портпарол украјинске војне обавештајне службе, за украјинску телевизију.

Андреј Коваленко, шеф државног Центра за сузбијање дезинформација, оптужио је Москву за ширење лажних информација и "манипулисање ИАЕА".

Агенција је у свом извештају ове недеље навела да је свих шест реактора електране тренутно у хладном стању. Према руководству електране, само један реактор је радио од 2022. године како би локација била оперативна. Инспектори ИАЕА су распоређени да надгледају објекат у септембру 2022.

image