Свет

"Форбс": Повлачење механизоване бригаде знатно отежало положај украјинске војске код Часовог Јара

Према писању америчког часописа, 67. механизована, или оно што је од ње остало, премештена је у позадину фронта, а на претходним положајима ју је заменила 241. бригада територијалне одбране
"Форбс": Повлачење механизоване бригаде знатно отежало положај украјинске војске код Часовог ЈараGetty © Narciso Contreras/Anadolu

Опште је познато да се украјинска војска већ година суочава са великим бројем екстремиста у својим редовима, а најскорији сукоб између њих и Министарства одбране догађа се у никад горем тренутку, на најгорем могућем месту, пише "Форбс".

Наиме, након недеља несугласица, министарство је одлучило да размести 67. механизовану бригаду, иначе насталу из Добровољачког корпуса Десног сектора, и направи промене унутар њеног састава. Поменута бригада до прошлог викенда била је распоређена у предграђу града Часов Јар, тренутно најрањивијој тачки украјинске војске.

Према писању америчког часописа, 67. механизована, или оно што је од ње остало, премештена је у позадину фронта, а на претходним положајима ју је заменила 241. бригада територијалне одбране.

Главни проблем у овој замени, огледа се у чињеници да ниједна бригада територијалне одбране није у стању да парира ватреној моћи механизоване бригаде, нарочито вишеструко бројнијим и боље опремљеним руским јединицама са којима ће се сукобити. 

Сам Часов Јар је од великог значаја, будући да се ради о индустријском граду, који се налази на узвишењу са ког се пружа поглед на прилазе стратешки важним градовима попут Констатиновке и Краматорска.

На истоку града налази се канал на чијој узвишеној обали је распоређен добар део украјинских трупа у овом делу фронта, а иза њега простире се предграђе (где је била распоређена 67. механизована) око ког се тренутно воде борбе. Уколико руска војска заузме ово насеље, имаће чврст ослонац за даље офанзивне операције ка центру града, преноси "Форбс".

Будући да се међу 2.000 "добровољаца" из састава 67. бригаде налазио велики број екстремиста Десног сектора, ова јединица временом је постала проблематична. Тако су прво настале интерне несугласице, па су крајем јануара санитетска јединица и једна јуришна група из састава 1. чете, напустиле 67. механизовану бригаду.

Унутрашња превирања су настављена и после иступања поменутих делова, па су тако припадници 67. бригаде, упркос интензивирању свакодневних напада руске војске, наставили са међусобним препирањем.

Почетком априла, ова јединица почела да губи територију предграђа источно од канала, а како пише "Форбс" лоши резултати нису узроковани само свеопштим недостатком муниције који влада у украјинској војсци, већ управо и проблемима са људством.

Тако је истрага Министарства одбране Украјине, између осталог открила да су официри 67. механизоване бригаде у борбу пре свих слали нове "добровољце" (регруте) који нису били повезани са Десним сектором, и то без адекватне обуке и подршке.

Виши официри су ове волонтере подругљиво називали "пикселима", због њихових униформи са дигиталном шаром, а према писању "Украјинске правде", управо је недостатак искустава ових регрута узрок губитка територије са украјинске стране.

Стога је, изненада, протеклог викенда министарство повукло 67. бригаду са фронта и покренуло премештање свих команданата повезаних са Десним сектором. Иако је овај потез, бар делимично решио проблем са екстремистима, за украјинску команду јавио се други, можда и озбиљнији.

У питању је горепоменута 241. бригада територијалне одбране, која је далеко од способне да брани Часов Јар, будући да се, према писању "Форбса", ради о бригади сличној јединицама Националне гарде војске САД. Као и амерички гардисти, припадници територијалне одбране опремљени су старијим и углавном лаким наоружањем, у поређењу са јединицама активне војске.

Због тога су измештањем 67. бригаде, браниоци Часовог Јара изгубили тенкове и артиљеријска оруђа ове јединице, оцењује амерички лист. Додаје се и да украјинско МО намерава да недостатак тешке технике реши повећањем броја роботизованих беспосадних платформи свих врста и обучених оператера ових система, што је наговестио и главнокомандујући украјинске војске Александар Сирски.

Чак и украјинске снаге успеју да распореде већу количину земаљских и ваздушних дронова у Часовом Јару, важно је напоменути да је за одбрану, као и за напад, неопходно имати довољно људи који ће бити распоређени на одбрамбеним положајима, у бункерима, рововима и другим утврђењима. То је задатак коме беспосадни роботизовани системи, и даље, нису дорасли.

image