Свет

Нови извештај о сузбијању пандемије ковида у САД: Владин одговор на кризу у целини био погрешан

Аутори извештаја су били највише критични према кампањи у којој су јавни званичници, масовни медији и технолошке компаније сарађивали како би заплашили становништво, што је изазвало огромне економске, социјалне и здравствене штете
Нови извештај о сузбијању пандемије ковида у САД: Владин одговор на кризу у целини био погрешанGetty © Anna Moneymaker

Поводом годишњице избијања пандемије ковида у САД, група медицинских и економских струшњака објавила је 15. марта извештај под називом "Научене лекције о ковиду", у коме се оцењује да је владин одговор на пандемију био у целини погрешан, преноси сајт "Епох тајмс".

Аутори овог извештаја су професор економије и директор Института "Џонс Хопкинс" Стив Хенке, бивши економски саветник Беле куће Кејси Малиган и председник Комитета за ослобађање просперитета (ЦТУП) Филип Керпен.

Према овом извештају, одговор владе је укључивао неколико успеха и читав низ неуспеха, који су тешко погодили становништво. Једна од најозбиљнијих грешака америчких власти била је ауторитативан начин на који су државни службеници наводно покушали да спрече ширење вируса.

Како је изјавио Хенке за "Епох тајмс": "Давање ванредних овлашћења агенцијама за јавно здравље била је велика грешка, а то је владиним агенцијама омогућило да обмањују јавност."

Аутори тврде и да су ове ауторитативне мере биле углавном неефикасне у борби против вируса, али су се показале изузетно штетним по јавно здравље, што се односи на пораст броја смртних случајева и економске трошкове пандемије.

Тужбе против Бајденове администрације

У извештају се наводи да је затварање било катастрофална грешка, што су са много жара спроводили органи јавног здравља.

Аутори не очекују да здравствене власти нешто науче из овог искуства. "У случају нове пандемије, мислим да ће Вашингтон покушати да спроведе исто", рекао је економиста ЦТУП-а Стив Мур.

Аутори су били веома критични према кампањи у којој су јавни званичници, масовни медији и технолошке компаније сарађивали како би заплашили становништво.

"Током пандемије, јавне здравствене установе намерно су подстицале страх, а то је омогућио огромне економске, социјалне, образовне и здравствене штете", наводи се у овом извештају.

"Много мудрија стратегија од закључавања била би да је америчком народу речена истина", тврди се у документу, те да се држало чињеница и да су се грађани образовали о опасностима. Требало је да допусте појединцима да сами доносе одлуке о томе да ли ће отворити предузећа, да ли ће се социјално изоловати, ићи у цркву или слати децу у школе.

"Порастао је и број људи који су умрли од срчаних обољења, дијабетеса или гојазности", рекао је Малиган, а нагло је порастао и број смртних случајева од алкохолизма и предозирања дрогом.

Извештај је довео у питање и наратив према коме су болнице била преплављене случајевима ковида. "Посете болницама су се смањиле током периода пандемије. Заправо, отказивање медицинских процедура довело је до раста смртних случајева међу оним који нису оболели од ковида", изјавио је Керпен.

Како је додао он, будући да је велики део процеса одобравања вакцина, као и извештавања о могућим нуспојавама био скривен од јавности, људи нису били у могућности да се определе на основу информација.

"Бајденова администрација је покушала да им наметне решење", закључио је.

Корпоративни медији су критиковани због сарадње са владом, што је ишло до отворене цензуре.

Према ауторима извештаја, многи владини и здравствени званичници сарађивали су са технолошким олигарсима, медијским корпорацијама, па чак и научним часописима како би цензурисали критичке ставове о пандемији.

Бајденова администрација се тренутно брани пред Врховним судом од оптужби које су подигли државни тужиоци Луизијане и Мисурија. Они су оптужили званичнике администрације да су извршили притисак на технолошке компаније да цензуришу информације, које су у супротности са званичним наративима о пореклу ковида.

Сарадња владе са олигарсима, технолошким и медијским корпорацијама

Епидемиолог и професор на Универзитету у Калифорнији Винај Прасад изнео је слично мишљење о цензури медицинских часописа.

Повећана забринутост због медицинске цензуре изазвао је и нацрт уговора о пандемији Светске здравствене организације (СЗО), који се тренутно шаље на одобрење државама чланицама, укључујући САД. Он захтева од чланице да се заједнички бране од оног што СЗО сматра "дезинформацијама".

Једна од трајних последица пандемије је и општи губитак поверења јавности у званичнике, здравствене стручњаке и званичне наративе.

"Један од резултата владиног одговора на пандемију је да су Американци оправдано изгубили поверење у јавне здравствене институције", наводи се у извештају.

Према ауторима овог извештаја, ако здравствени званичници желе да поврате поверење јавности, требало би да најпре тачно процене сопствене поступке током пандемије.

Извештај ЦТУП-а препоручује да Конгрес постави строга ограничења за овлашћења која су дата извршној власти, укључујући и здравствене службенике.

Такође, извештај препоручује и да САД одмах прекину преговоре о свим споразумима са СЗО, све док се не постигне задовољавајући ниво транспарентности и одговорности.

image