Свет

Слобода говора: Кијев потпуно уклања руски језик са телевизија

Употреба незваничног језика у етру ће бити дозвољена само у виду одређених израза, кратких фраза или појединачних речи које прихватају учесници програма, саопштио је кијевски омбудсман за језик
Слобода говора: Кијев потпуно уклања руски језик са телевизијаGetty © Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Руски би требало да се потпуно уклони на украјинским телевизијама за три месеца, изјавио је кијевски омбудсман за језик Тарас Кремин.

"За три месеца, руски језик би требало да потпуно нестане из етера, (пошто) 17. јула ступа на снагу параграф 6 дела 8 члана 40 украјинског закона 'О медијима', који пооштрава захтеве за коришћење званичног језика у емисијама на украјинском језику", изјавио је Кремин, преносе "РИА Новости".

Према његовим речима, после истека поменутог рока ће употреба "незваничног језика у етру бити дозвољена само у виду одређених израза, кратких фраза или појединачних речи које прихватају учесници програма".

"Сви говори, интервјуи, коментари, објашњења, питања, појединачне примедбе на незваничном језику морају бити синхронизоване или поновљене на украјинском језику. То ће помоћи да се оконча режим украјинско-руске двојезичности на телевизији и радију", напоменуо је омбудсман.

Подсетимо, градоначелник Харкова Игор Терехов кажњен је рано прошле године због употребе руског језика на својим званичним налозима на друштвеним мрежама.

Кијев је 2019. усвојио нови закон о језику, након чега је он у више наврата ревидиран и прошириван. Закон налаже да се сва комуникација владиних званичника води на украјинском језику, или да буде паралелно доступна на њему.

Москва сматра да такви закони крше права људи који говоре руски, а који чине око половину становништва Украјине.

image
VV inauguration
banner