Свет

САД финансирају "независне" медије који нападају критичаре Зеленског — укључујући и Американце

Неки од "независних" медија и организација на платном списку УСАИД-а и НЕД-а су партнери за проверу информација у оквиру Фејсбука, Инстаграма и Ватсапа, цензуришући критичаре Кијева под изговором борбе против "руских дезинформација", открио је новинар Ли Фенг
САД финансирају "независне" медије који нападају критичаре Зеленског — укључујући и АмериканцеGetty © Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

"Широко распрострањена" мрежа наводно независних организација и фект-чекера на платном списку Вашингтона означава чак и америчке гласове који се залажу за мир као руске "пропагандисте", открио је новинар Ли Фенг.

Фенг и портал "Рил клир њуз" су, након истраге медија попут "Нови глас Украјине", "Вокс Украјина", "Детектор медија" и других, закључили да су у многим случајевима те организације слале "агресивне поруке које нису у складу са новинарском праксом" не би ли "одузели легитимитет критичарима" кијевског режима, како код куће, тако и у иностранству.

Неки од Американаца који су се нашли на тапету ових независних новинара су економиста Џефри Сакс, професор на Универзитету у Чикагу Џон Миршајмер, као и новинари Такер Карлсон и Глен Гринвалд. 

Чак је и чињенично тачан извештај изразито проукрајинског "Њујорк тајмса" о бици код Авдејевке означен као "дезинформација". 

Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Национална задужбина за демократију (НЕД) финансирале су бројне од ових украјинских организација. Неки од њих су партнери за проверу информација у оквиру Фејсбука, Инстаграма и Ватсапа, цензуришући критичаре Кијева под изговором борбе против "руских дезинформација".

Подсетимо, иста Агенција за међународни развој (УСАИД) међу највећим је спонзорима "Фридом хауса", који је у свом најновијем извештају закључио да Украјина, али и тзв. Косово, завредњују похвале за своје демократске успехе.

УСАИД је такође платио тинк-тенк под именом "Цинк мрежа" са седиштем у Лондону да "поткопа информационе операције Кремља" и помогне Украјини у "стратешкој комуникацији". 

Други истраживачки новинар, Џек Полсон, наводи да Отворено информационо партнерство које поменути тинк-тенк подржава у Украјини дефинише дезинформације као "проверљиве информације које су неуравнотежене или искривљене, које појачавају или преувеличавају одређене елементе зарад постизања жељеног ефекта, или користе емотиван, односно запаљив језик за постизање ефеката који се уклапају у постојеће наративе, циљеве или активности Кремља."

На захтев за коментар о томе што групе које се боре против дезинформација у Украјини циљају на Американце, Стејт департмент је Фенгу рекао да "финансира кредибилне независне медијске организације за јачање демократије у земљама широм света".

"Ми не контролишемо уређивачку политику ових организација", инсистирао је Стејт департмент. Међутим, према документима у које је Фенг имао увид, америчка влада и њени извођачи су "директно одређивали дневни ред" за дотичне украјинске медијске куће.

САД су "активни учесник" у информационом рату Русије и Украјине, рекао је Фенгу Џорџ Биби, директор Квинси института за одговорно државништво. "Влада САД покушава да обликује перцепцију и веома је тешко одвојити оно што је намењено страној публици од онога што продире у медије англосфере", додао је он.

Украјински председник Владимир Зеленски оптужио је Русију да утиче на америчке законодавце и друштво у целини. Међутим, док Зеленски није пружио конкретне доказе за своје тврдње, Фенгова истрага открила је да велики део садржаја који генеришу украјински медији на платном списку САД "експлицитно циља на амерички спољнополитички дискурс".

image
VV inauguration
banner