Мањи напад Израела на Иран, Билд: Израел координисао удар на Иран са САД, на мети и Сирија

Мета удара на Иран била је ваздухопловна база у близини града Исфахана

Израел је рано јутрос извео напад на територију Ирана, рекао је амерички званичник за Си-Ен-Ен. За сада нема званичне потврде из Израела да су извршили напад.

Мета удара била је ваздухопловна база у близини града Исфахана, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на иранске изворе.

Иранска државна телевизија јавила је да су три дрона примећена изнад неба у Исфахану око 12.30 по локалном времену и да су уништени након што је активиран систем противваздушне одбране земље, наводи Ројтерс.

Раније је новинска агенција Фарс јавила да су се у близини међународног аеродрома у Исфахану чуле "експлозије".

Провинција Исфахан је седиште велике ваздушне базе, великог комплекса за производњу ракета и неколико нуклеарних локација.

19. апр 2024 • 15:12

Блинкен: САД нису биле укључене у било какву офанзивну операцију

Амерички државни секретар Антони Блинкен рекао је да су земље Г7 "посвећене деескалацији" тензија између Израела и Ирана и да  САД нису биле укључене "ни у какву офанзивну операцију".

"Посвећени смо безбедности Израела. Такође смо посвећени деескалацији - покушају да ову напетост приведемо крају", рекао је Блинкен на конференцији за новинаре на крају састанка групе Г7 на Каприју, у Италији, сатима након што је амерички званичник рекао за Си-Ен-Ен да је Израел покренуо војни удар на Иран.

Он је такође истакао да те земље деле "опредељење да ће тражити одговорност Ирана".

Блинкен је додао да су нације осудиле иранске нападе на Израел током викенда. Он је те нападе назвао нападима "без преседана" по обиму, јер је то био директан напад на Израел из Ирана.

Ирански командант: Иран остаје у приправности

Киојмарс Хејдари, главни командант копнених снага иранске војске, рекао је да Иран остаје у приправности како би се суочио с другим потенцијалним претњама из ваздуха.

"Ако се појаве на небу сумњиви летећи објекти, постаће мета наше моћне противваздушне одбране”, пренела је његову изјаву државна агенција ИРНА.

Хејдари је такође рекао да су напади Ирана на Израел 13. априла "показали да Исламска република има предност у регииону и да може да успостави сигурност без уплитања било које стране силе".

Реакција Лаврова на напад Израела

Жеља и циљ Израела је да скрене пажњу светске заједнице са онога што се дешава у Гази на Иран као нуклеарну претњу, навео је Лавров, и додао да је Русија је дипломатским каналима пренела Израелу да Иран не жели ескалацију.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Билд: Израел координисао напад на Иран са САД

Напад на Иран који је организовао Израел координирао је са свим регионалним партнерима те земље, укључујући и САД, преноси немачки Билд.

"Овај напад координиран је са свим регионалним партнером: Јорданом, Египтом, Саудијском Арабијом и САД", пише немачки медиј позивајући се на израелске изворе.

Како наводи, Јордан, Египат и Саудијска Арабија већ су уверили Израел да ће, ако Иран одговори, помоћи у обарању пројектила и дронова.

Бајден размишља да пошаље Израелу војну помоћ вредну милијарду долара

Бајденова администрација разматра да одобри више од милијарду долара у новим уговорима о оружју за Израел, укључујући тенковску муницију, војна возила и минобацачке наоружање, наводи се у извештају "Волстрит џорнала" који се позива на америчке званичнике.

Званичници кажу да су у разматрању договори које би требало да одобри Конгрес. Испорука оружја би могла да потраје месецима или годинама да се испуне, наводи се у извештају.

Нема званичне америчке или израелске потврде извештаја.

Египат забринут због напада на Иран и остале реакције међународне заједнице

Египат је изразио забринутост због ескалације насиља између Ирана и Израела, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова које је објавио државни медиј Ахрам.

Министарство је позвало обје стране на "највећи ниво" суздржаности, упозоравајући на последице ширења сукоба и нестабилности у региону.

На деескалацију и суздржаност позива и Француска, рекао је Јеан-Ноел Барот, заменик министра вањских послова Француске.

Забринутост због ситуације на Блиском истоку изразио је и Јапан, оштро осуђујући "све поступке који доводе до ескалације ситуације".

"Јапан ће наставити да улаже дипломатске напоре како би спречио даље погоршање ситуације", наводи се.

Бен Саул, посебни известилац УН-а за борбу против тероризма и људска права упозорио је да "последњи израелски напади на Иран представљају још једно кршење забране употребе војне силе према међународном праву и Повељи УН-а."

Фон дер Лајен: неопходно да регион остане стабилан

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је Иран, Израел и њихове савезнике да се уздрже од ескалације на Блиском истоку.

"Апсолутно је неопходно да регион остане стабилан и да се све стране уздрже од даљих акција", рекла је Фон дер Лајен током посете Лапенрату са финским премијером Петеријем Орпом око 25 километара од руске границе, пренео је Ројтерс.

Кина се противи акцијама које ескалирају тензије

Кина ће наставити да игра конструктивну улогу у деескалацији тензија на Блиском истоку, објавило је Министарство спољних послвоа Кине.

"Кина се противи свим акцијама које додатно ескалирају тензије и наставиће да игра конструктивну улогу у деескалацији ситуације", наводи се.

Г7: Позив на деескалацију

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани, који је домаћин састанка земаља Г7, позвао је на апсолутну деескалацију након извештаја да је Израел извршио напад на Иран.

"Позивамо све да буду опрезни како би избегли ескалацију", рекао је он за РАИ са Каприја, додајући да Г7 жели "апсолутну деескалацију" на Блиском истоку.

Бен Гвир: Слабо

Израелски министар за спољну безбедност Итамар Бен Гвир прокоментарисао је извештаје о удару на Иран.

"Слабо", написао је он на друштвеној мрежи Икс.

Амерички војни извор: Удар на Иран био ограниченог обима

Израелски ракетни удари у Ирану су ограничени по обиму и према добро обавештеним изворима нису их извели авиони са посадом, објавила је новинарка Фокс њуза позивајући се на амерички војни извор.

Огласила се руска амбасада у Техерану

Руска амбасада у Техерану објавила је да руске организације у Ирану раде несметано.

"Према информацијама иранских власти, неколико дронова је лансирано ноћу на неке објекте у предграђу Исфахана. Није било штете нити жртава. Констатујемо дај је ситуацију у земљи мирна", наводи се у саопштењу.

Нема плана за одмазду?

Иран тренутно нема план за одмазду против Израела, рекао је високи ирански званичник за Ројтерс, поводом навода да је Израел покренуо напад на иранску територију.

"Није потврђено да је напад дошао споља. Разговори иду у смеру да је реч о инфилтрацији и деловању изнутра", навео је званичник који је желео да остане анониман у изјави за Ројтерс.

Ирански аналитичар: Напад мини дроновима изведен из Ирана

Неименовани ирански аналитичар је током гостовања на државној телевизији истакао да је иранска војска оборила "мини дронове у Исфахану", а да су њима управљали "инфилтриррани редови из Ирана", преноси Тајмс оф Израел.

Такође, поједини извори, у анализи за британски Гардијан, наводе да је напад циљан тако да не изазове даљу ескалацију сукоба, као и да је симболично изведен на рођендан врховног вође Ирана ајатолаха Али Хамнеи.

Вашингтон знао за напад?

Амерички званичници потврдили су да је Израел извео војне операције против Ирана, а да је Тел Авив упозорио администрацију америчког председника Џозефа Бајдена да ће напасти у наредних 48 сати, пише Си-Ен-Ен.

Извори америчке телевизије истакли су и да су у том упозорењу Израелци уверавали Вашингтон да иранска нуклеарна постројења неће бити гађана.

Сирија: Израел извршио напад на југу земље

Министарство одбране Сирије објавило је да је Израел извршио напад на објекте противваздушне одбране на југу земље, јављају "РИА Новости".

Медији у Сирији известили су да је на југу земље причињена материјална штета услед израелских удара пројектилима који су започели јуторс у 2.55, позивајући се на војне изворе. 

ИАЕА потврдила: Нема оштећења на иранским нуклеарним локацијама

Организација Уједињених нација за атомску енергију потврђује да нема штете на иранским нуклеарним локацијама након наводног израелског напада дроном рано јутрос.

Шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси "наставља да позива на екстремну уздржаност од свих и понавља да нуклеарна постројења никада не би требало да буду мета у војним сукобима", објављено је на Иксу.

Ирански званичник демантује извештаје о нападу

До овог тренутка није био ваздушних напада споља на Исфахан или друге делове Ирана, каже ирански званичник Хосеин Далириан.

"Само су неуспели и понижавајући покушаји надлетања дронова који су оборени", тврди званичник и додаје да вест америчких медија о нападу није тачна.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Израелски званичник: Порука Ирану да можемо да нападнемо

Израелски званичник је рекао за "Вашингтон пост" да је израелски дрон који је напао иранску војну локацију рано јутрос требало да пошаље поруку Ирану да Јерусалим може да изврши удар унутар земље.

Поново лете авиони у Ирану

Авио летови у Ирану, који су јутрос били суспендовани, поново су успостављени, јавља иранска новинска агенција ИРНА.

Летови ка појединим градовима били су обустављени након активирања иранске противваздушне одбране изнад Исфахана и извештаја да су се у тој области чуле експлозије.

Чуо се рад ПВО изнад града

Звук експлозије који се јутрос чуо у Исфахану је рад противваздушне одбране која је реаговала на сумњиве објекте.

Услед деловања ПВО није причињена штета, објавила је агенција ИРНА позивајући се на генерала иранске војске.

Објављени снимци нуклеарке у Исфахану

Иранска телевизија објавила је снимак за који тврди да је направљен јутрос а на којем се види да нуклеарно постројење у граду који се нашао под ударом Израела ради без проблема.

Снимак показује нуклеарну локацију у близини иранског града Исфахана који ради у нормалним условима.

Вашингтон ограничио кретање службеника у Израелу

Америчка амбасада у Израелу саопштила је да ограничава лична путовања владиних службеника и чланова њихових породица након извештаја о израелском нападу на Иран, јавио је Ен-Би-Си њуз, позивајући се на саопштење амбасаде.

Огласио се Пентагон

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин разговарао је у четвртак са израелским министром одбране Јоавом Галантом о "регионалним претњама и иранским дестабилизујућим акцијама на Блиском истоку", саопштио је Пентагон.

До позива је дошло пре него што је Израел, како су пренели медији, извео напад унутар територије Ирана.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

У Исфахану мирно

У иранском граду Исфахану ситуација је мирна усред извештаја о деловању система противваздушне одбране.

Иранска телевизија укључила се уживо из овог града показујући да се саобраћај одвија несметано и да нема штете на нуклеарним објектима у граду.

Аустралија позвала своје држављане да напусте Израел

Аустралија поручује својим грађанима да напусте Израел ако је могуће, позивајући се на "велику претњу војних репресалија и терористичких напада", издајући слично упозорење за палестинске територије.

"Позивамо Аустралијанце у Израелу или на окупираним палестинским територијама да оду ако је то безбедно", наводи Министарство спољних послова у обавештењу о путовању.

Израел без коментара

Израелске оружане снаге саопштиле су да још немају коментар на тему експлозија у Ирану у петак ујутро, преноси Си-Ен-Ен.

Објављени снимци

Експлозије које су се чуле у Исфахану наводно су резултат активирања градских система противваздушне одбране, а не ракетних удара на Иран, рекао је званичник Ројтерсу.

Погођена војна база?

"Њујорк тајмс" цитира три иранска званичника који су потврдили да је у нападу погођена војна база у близини Исфахана, не наводећи која је држава извршила напад.

"Ројтерс" наводи да се неколико иранских нуклеарних постројења налази у провинцији Исфахан, укључујући Натанз, који се сматра централним делом иранског програма обогаћивања уранијума.