Свет

Огласио се Пентагон: Остина звали из Израела пре напада на Иран

Раније је Вашингтон упозорио да неће подржати напад Израела на Иран
Огласио се Пентагон: Остина звали из Израела пре напада на Иран© Tanjug/AP Photo/Kevin Wolf, File

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин разговарао је у четвртак са израелским министром одбране Јоавом Галантом о "регионалним претњама и иранским дестабилизујућим акцијама на Блиском истоку", саопштио је Пентагон.

До позива је дошло пре него што је Израел, како су пренели медији, извео напад унутар територије Ирана, а у саопштењу Пентагона не помиње се било каква дискусију о плановима Израела за овај напад, преноси Си-Ен-Ен.

Неименовани високи амерички званичник изјавио је за Си-Ен-Ен да је Израел у четвртак обавестио САД да ће у наредним данима узвратити на напад Ирана изведен протеклог викенда, а да Вашингтон није подржао ову акцију Тел Авива.

Тензије су порасле између Тел Авива и Техерана након иранског напада на Израел 13. априла, са више од 300 дронова и ракета.

Неименовани амерички званичник изјавио је претходно за Си-Ен-Ен да је Израел јутрос извео напад на територију Ирана, а иранска државна телевизија јавила је да су три дрона примећена изнад неба у Исфахану и да су уништени након што је активиран систем противваздушне одбране земље.

Новинска агенција Фарс јавила је да су се у близини међународног аеродрома у Исфахану чуле "експлозије".

Провинција Исфахан је седиште велике ваздушне базе, великог комплекса за производњу ракета и неколико нуклеарних локација, наводи Би-Би-Си.

Израелска војска је рекла да "у овом тренутку нема коментар" на извештаје о експлозијама у Ирану.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан изјавио је неколико сати пре него што су се чуле експлозије да ће, ако Израел предузме било какву војну акцију, одговор Техерана бити "непосредан и на максималном нивоу".

image
VV inauguration
banner