Русија

Лавров: Наводи да Русија прети Западу део су лукавог плана да се изнуди новац за рат у Украјини

Форсирање теме да се Русији нанесе стратешки пораз показује агонију и хистерију оних који то на Западу говоре, указао је министар спољних послова Русије у интервју за три радио станице – Спутњик, Комсомољска правда и Говори Москва
Лавров: Наводи да Русија прети Западу део су лукавог плана да се изнуди новац за рат у Украјини© Алексей Филиппов / РИА Новости

Форсирање теме да се Русији нанесе стратешки пораз показује агонију и хистерију оних који то на Западу говоре. Они схватају да се ствара нови светски поредак", рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу руским радио станицама "Спутњик", "Москва говори" и "Комсомољска правда". 

Најбитније поруке руског министра спољних послова пратите у нашем блогу испод. 

  • 19. апр 2024 • 12:29

    12:29

    Сергеј Лавров је Маји Санду и свима онима који су попут ње, и који желе да своје земље приближе ЕУ, као и онима који желе да одвоје Јерменију (од Русије) пожелео да се пробуде и да се сете речи Жозепа Бореља и Владимира Зеленског, који су јавно и врло јасно обелоданили интересе Запада. 

    Шеф европске дипломатије је раније изјавио да се они не боре за Украјину, већ за себе, и то против Русије, а то је потврдио и председник Зеленски, подсетио је Лавров. 

  • 12:25

    Ове године самит БРИКС-а ће укључивати чак 250 догађаја. Број чланова се удвостручио, а наш циљ је да све прође како треба, рекао је шеф руске дипломатије, коментаришући самит којим ове године председава Руска Федерација.

    Тема алтернативних платних система биће једна од битнијих, додао је. 

  • 12:22

    Запад агресивно ради на томе да председница Молдавије Маја Санду приближи своју државу НАТО-у. 

    Таква улога додељена је и председнику Зеленском. 

  • 12:18

    Када је потписан споразум да је Карабах део Азербејџана, није потписан документ којим би се обезбедила права Јермена. 

  • 12:13

    Сматрамо да смо још увек савезници са Јерменијом, али то није само у правном смислу регулисано, истакао је Лавров, говорећи о односима са Јерменијом. 

    Чак је и јерменски премијер недавно поручио да, иако односи са Москвом тренутно нису најбољи, да су они јако важни и ми то ценимо, поручио је руски министар. 

    Стога није тачно то што неки покушавају да представе као да Русија искоришћава Јерменију, закључио је Лавров, подсетивши на чињеницу да је Јерменија данас држава која има највише користи од Евроазијске економске уније. 

  • 12:10

    Жеља и циљ Израела је да скрене пажњу светске заједнице са онога што се дешава у Гази на Иран као нуклеарну претњу, навео је Лавров, и додао да је Русија је дипломатским каналима пренела Израелу да Иран не жели ескалацију.

    "Иран нема нуклеарно оружје, то је саопштила Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА)", указао је.

    Шеф руске дипломатије је навео да је Иран био принуђен да одговори на кршење међународног права.

  • 12:06

    Русија још није добила позив за прославу годишњице искрцавања савезника у Нормандији, прокоментарисао је Лавров Макронове речи о позиву Русије на 80. годишњицу.

    "Организатори свечаности раније су јавили да је такав позив упућен. Нагласили су да руски председник Владимир Путин није позван, већ је позвана Русија (нису прецизирали шта то значи)", навео је.

  • 12:01

    Разговори са Зеленским су бесмислени из више разлога, иако смо ми истакли да смо спремни да преговарамо, поновио је руски министар и додао: "То нису пусте речи".

  • 11:58

    Руско особље у амбасадама НАТО-а у Москви радило је на подршци антивладиним покретима.

  • 11:55

    Ако Запад престане да прича о плановима Русије за напад на НАТО, престаће и да плаши бираче.

image
VV inauguration
banner