Свет

Моди против Гандија: Индија излази на изборе

Најмногољуднија земља на свету данас почиње прву фазу избора који ће трајати до 4. јуна
Моди против Гандија: Индија излази на изборе© Tanjug/AP Photo/Altaf Qadri

Индија данас почиње прву од седам фаза парламентарних избора, који ће трајати до 4. јуна, а на којима ће право гласа имати 968 милиона људи, што је више од становништва ЕУ, САД и Русије заједно. На изборе излази чак десет одсто светске популације, а пред њима је задатак да изаберу 543 члана доњег дома парламента чији ће мандат трајати наредних пет година.

Ови избори се сматрају једним од најзначајнијих у историји Индије и тестираће границе политичке доминације премијера Нарендре Модија.

Ако Моди који је на власти десет година и сада победи, он ће бити тек други индијски лидер који ће задржати власт и током трећег мандата, после Џавахарлала Нехруа, првог премијера земље.

Његов најжешћи противник и кључни борац Конгреса је Рахул Ганди, 52-годишњи потомак најстарије политичке династије Индије; његов прадеда Џавахарлал Нехру, његова бака Индира Ганди и његов отац Раџив Ганди, сви су били премијери Индије. Сам Ганди, међутим, никада није био министар у савезној или државној влади. Он је дао оставку на месту шефа странке након неуспеха на изборима 2019.

Већина анкета предвиђа победу Модија и његове хиндуистичке националистичке партије Бхаратија џаната, који се боре против широког опозиционог савеза предвођеног Индијским националним конгресом регионалним странкама.

Индијски лидер, који ужива огромну популарност међу 1,4 милијарде становника Индије, овог пута циља на двотрећинску већину.

Његова партија се нада убедљивој победи захваљујући својим популарним социјалним програмима, за које каже да су побољшали приступ чистим тоалетима, здравственој заштити и гасу за кување, као и да су сиромашнима обезбедили бесплатно жито.

image
VV inauguration
banner