Свет

Раскид због Ирана? Нигер се повукао из војног споразума са САД због договора са Техераном

Високи амерички званичници нервозни су због наводног споразума који би Ирану омогућио приступ нигерском уранијуму, пише "Волстрит џорнал"
Раскид због Ирана? Нигер се повукао из војног споразума са САД због договора са ТехераномGetty © Anadolu / Contributor

Одлука Нигера да се повуче из споразума са САД који је дозвољавао америчком војном особљу и Пентагоновим цивилним радницима да раде у тој западноафричкој држави уследила је након што су високи амерички званичници оптужили власти у Нијамеју да раде на споразуму који би Ирану омогућио приступ резервама уранијума у Нигеру, пише "Волстрит џорнал" позивајући се на нигеријске и америчке званичнике.

Одлука о прекиду војне сарадње са САД поткопала је покушаје америчке администрације да обузда распрострањену исламистичку побуну у Сахелу, региону јужно од Сахаре. Одлука нигерских власти могла би да утиче и на базу вредну 110 милиона долара коју су изградиле САД и која се користи за надгледање области западне Африке и натера Пентагон да повуче више од 600 америчких војника који су још увек стационирани у Нигеру.

Амерички званичници наводно су покушали да спасу своје односе са Нигером после пуча када је збачен председник Мохамед Базум, нарочито јер се нова влада све више окреће Русији, као и владе у Малију и Буркини Фасо.

Амерички и други западни званичници тврде да су добили обавештајне податке који указују да хунта у Нијамеју разматра и споразум са Ираном који би Техерану омогућио приступ неким од огромних резерви уранијума у Нигеру. Запад иначе оптужује Иран да развија програм нуклеарног оружја, што Техеран пориче.

Вашингтон је зато послао Моли Фи, помоћницу америчког државног секретара за афричка питања у Ниамеј у покушају да са тамошњим лидерима разговарао о "повратку Нигера на демократски пут". Како се пут завршио јасно је из саопштења нигерских власти које су раскинуле споразум са САД.

У изјави емитованој на државној телевизији, пуковник мајор Амадоу Абдрамане, портпарол хунте, оптужио је САД да покушавају да спрече Нигер да бира своје дипломатске и војне партнере, рекавши да је Фи показала "снисходљив став" током преговора. Он је такође рекао да Нигер никада није улазио у разговоре о уранијуму са Ираном.

Амерички војни званичници, забринути због губитка савезника који се налази у средишту регионалних немира, рекли су да се надају да ће хунта и даље дозволити америчким снагама да остану у земљи.

Нигер је 2022. био 7. светски произвођач уранијума, са око 2.020 метричких тона и већина је извезена у Француску, бившу колонијалну силу чије је представнике хунта протерала прошле године.

САД имају, како је то "Волстрит џорнал" лепо срочио - "деликатну" историју са обавештајним подацима у вези са резервама уранијума у Нигеру. Док је износила аргументе за инвазију на Ирак, администрација Џорџа Буша се позивала на обавештајне податке за које се касније испоставило да су лажи, да је влада Садама Хусеина покушала да купи уранијум оксид, такође познат као "жута торта", од Нигера да би га користила за програм нуклеарног оружја.

Абдрамане је ово поменуо када је одбацио наводе САД да је хунта склопила споразум са Ираном. "Овај цинични приступ, који се обично користи за дискредитацију, демонизацију и оправдавање претњи државама, не пролази без подсећања на пример другог рата у Ираку", рекао је он. "Нигер и цела међународна заједница још увек памте лажне доказе које је амерички државни секретар изнео пред Саветом безбедности да оправда америчку агресију на Ирак".

image