Свет

Нигер: Јачамо своје оружане снаге заједно са Русијом, а Франзузи – добро да су отишли

Министар одбране Нигера, који се налази у посетио Москви, наводи да је руско-нигерска сарадња у успону, а да је повлачење француских трупа благотворно утицало на борбу против тероризма
Нигер: Јачамо своје оружане снаге заједно са Русијом, а Франзузи – добро да су отишлиwww.globallookpress.com © Djibo Issifou/dpa

Нигер планира да, заједно са Русијом, крене да повећава потенцијал својих оружаних снага, рекао је министар одбране те афричке земље, Салифу Моди, који се налази у званичној посети Москви.

Његова посета је организована како би се радило на јачању сарадње између Русије и Нигера, објаснио је он.

"На безбедносном и одбрамбеном плану ствари се брзо крећу. Већ смо одржали низ састанака у Нијамеју, завршили смо рад на пројектима овде у Москви и врло брзо ће почети активности у области изградње капацитета наших оружаних снага", прецизирао је.

Министар одбране Нигера допутовао је у Русију 15. јануара у саставу владине делегације.

Повлачење француских трупа из Нигера благотворно је утицало на борбу против тероризма у земљи, истакао је Моди.

"Њихов одлазак нам је омогућио да јасно сагледамо слику борбе коју водимо против тероризма, а са друге да увидимо сопствену одговорност. Може се рећи да је њихово повлачење имало позитиван утицај на нашу борбу против тероризма", прецизирао је.

У овој афричкој земљи се 26. јула побунила група војних припадника председничке гарде и сменила председника Мохамеда Базума. Формиран је Национални савет за одбрану отаџбине с циљем да управља државом, на чијем челу је командант гарде генерал Абдурахман Чиани.

Побуњеници су тражили протеривање француског амбасадора и укидање војних споразума са Француском, захтевајући повлачење њених трупа. Француска је више пута изјављивала да признаје само захтеве легитимних власти Нигера, али је крајем септембра одлучила да ипак склони свог амбасадора.

Повлачење француских трупа почело је крајем октобра, а последњи француски војник је напустио Нигер 22. децембра 2023. године.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner