Свет

Пашињан: Споразум о граници са Азербејџаном је и наш успех – нисмо више линија фронта

Руске снаге напуштају Тавушку област јер сада постоји граница и граничари Јерменије и Азербејџана ће моћи самостално да је штите, објаснио је Пашињан.
Пашињан: Споразум о граници са Азербејџаном је и наш успех – нисмо више линија фронта© Tanjug/Johanna Geron, Pool Photo via AP

Јерменски премијер Никол Пашињан сматра да су споразуми о разграничењу границе са Азербејџаном, који подразумевају прелазак низа села у близини Тавушке области на азербејџанску страну, достигнуће не само Бакуа, већ и Јеревана.

Комисије две земље одржале су састанак о питањима разграничења на јерменско-азербејџанској граници и договориле пролаз граничне линије тако да буде у складу са правно оправданом границом каква је била након распада Совјетског Савеза, потврдило је јерменско Министарство спољних послова.

"Ово је значајно достигнуће и за Јерменију. Јерменија и Азербејџан су билатералним потписом потврдиле међусобно признање територијалног интегритета, као и чињеницу да ће вратити границу каква је била у тренутку распада СССР-а, а неће стварати нову. Ово је веома важно достигнуће", рекао је Пашињан новинарима.

Према његовим речима, овај догађај је "камен темељац" за следећу фазу суверенитета, независности и развоја Јерменије.

"Немамо више линију фронта, имамо границу, а то је знак мира", нагласио је премијер Јерменије. Због тога руски граничари напуштају Тавушку област, где бораве од 2021. године, додао је премијер Јерменије.

Руске снаге су дошле у једним околностима, али десила се значајна промена, ситуација се променила – од сада ће граничари Јерменије и Азербејџана моћи самостално да штите границу, објаснио је Пашињан.

image
VV inauguration
banner