Свет

Алтернатива за Немачку против Марин ле Пен: Споран Мајот, најдаљи комад Европске уније

АфД је од немачке владе затражио да "коментарише резолуцију Уједињених нација" у складу са којом би Француска требало да врати то острво у Индијском океану Коморима
Алтернатива за Немачку против Марин ле Пен: Споран Мајот, најдаљи комад Европске уније© Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Немачка десничарска партија Алтернатива за Немачку (АфД) сукобила се са фрацуским Националним окупљањем (РН) Марин ле Пен око статуса француске прекоморске територије Мајот, преноси "Еурактив".

АфД је од немачке владе затражио да "коментарише резолуцију Уједињених нација" у складу са којом би Француска требало да врати то острво у Индијском океану Коморима.

Тај захтев није наишао на разумевање на француској десници, а Марин ле Пен је током посете Мајоту у суботу изјавила да би АфД "требало да се бави проблемима у Немачкој".

Француска политичарка је рекла је да нема проблема да својим немачким колегама – који су у истој парламентарној групи ЕУ, Идентитет и демократија – објасни зашто су становници Мајота већ три пута изразили жељу да буду део Француске.

Након референдума 2009. године, Мајот је 31. марта 2011. постао прекоморски департман (регион) Француске, са истим статусом као и департмани у континенталном делу те земље. Од 2014. тај малени архипелаг у Индијском океану је признат као најудаљенији регион Европске уније.

Геолошки, Мајот је део коморског архипелага, који се налази између Мадагаскара и афричког копна и који већински припада независној држави Комори. Та земља, заједно са резолуцијом Генералне скупштине УН, не признаје припадност Мајота Француској.

Комори су стекли независност од Француске почетком седамдесетих година прошлог века. Међутим, грађани Мајота су, за разлику од осталих становника коморског архипелага, у два наврата – 1974. и 1976. године – гласали да остану део Француске.

За АфД протест Ле Пенове је био изненађење, а портпарол Матијас Мосдорф је рекао за АФП да "нико овде није могао да претпостави да ће РН бити узнемирен због овога".

Реч је о "немачким двоструким стандардима" када је у питању "усаглашеност са међународним правом", правећи поређење са одбијањем Немачке да призна резултате руских референдума на истоку Украјине крајем 2022. године.

Ле Пенова је то поређење назвала "изузетно неспретним" и обећала да ће својим немачким колегама дати "неколико лекција из геополитике".

image