Свет

Тајна анкета: Партија Ле Пенове може да освоји већину у француском парламенту

Национално окупљање бележи велики скок подршке бирача у односу на парламентарне изборе 2022 – сада би за њу гласало готово троструко више Француза него пре две године
Тајна анкета: Партија Ле Пенове може да освоји већину у француском парламенту© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Да популарност деснице у Француској наставља да јача потврдило је и сада објављено истраживање, спроведено децембра 2023. за потребе центристичке партије Републиканци – наиме, Национално окупљање бивше кандидаткиње за лидера те државе Марин ле Пен освојило би апсолутну већину у парламенту, између 243 и 305 места, уколико би се расписали ванредни избори.

Ипсосова анкета, која је до сада била тајна, урађена је на захтев партије Републиканци на узорку од 4.000 француских гласача. Она указује да ће Национално окупљање вероватно обезбедити или релативну или апсолутну већину (тренутно 289 места) и стога контролисати парламент, пренео је магазин "Обс". 

Истраживање уједно указује на то да странка Ле Пенове бележи велики скок подршке бирача у односу на парламентарне изборе 2022, када је освојила 89 посланичких места – сада би за њу гласало готово троструко више Француза.

Такође, анкета је показала да би партија Препород председника Француске Емануела Макрона и његови коалициони партнери из мањинске владе Демократски покрет (МоДем) и група Хоризонти, обезбедили само између 117 и 165, што је далеко мање од освојених 245 места у скупштини  на изборима 2022. и далеко иза Националног окупљања.

"Ако људи гласају, људи побеђују!", прокоментарисао је анкету портпарол Националног окупљања.

Истраживање је спроведено крајем прошле године због спекулација да би парламент могао да буде распуштен јер је опозиција блокирала Макронов закон о имиграцији који је подразумевао кораке за протеривање већег броја људи без докумената и побољшање интеграције миграната, што је потом приморало председника Француске да прихвати строжи закон.

image