Свет

Ухапшена па пуштена професорка Хебрејског универзитета из Јерусалима због антиизраелских изјава

Професор Хебрејског универзитета из Јерусалима ухапшен је и пуштен због антиизраелских коментара
Ухапшена па пуштена професорка Хебрејског универзитета из Јерусалима због антиизраелских изјава© Gérard SIOEN/Gamma-Rapho via Getty Images

Арапско-израелска професорка Хебрејског универзитета у Јерусалиму Надера Шалхоуб-Кеворкиан, ухапшена је па пуштена, због сумње да је починила кривично дело "подстрекивање", што изгледа значи да не уживају сви професори заштиту америчких амбасадора док вређају земљу у којој живе и раде.

"Надера је веома опасна за јавност, у смислу хушкања, јер оправдава наношење штете Израелцима, војницима и таоцима, укључујући жене и децу", каже неименовани полицијски извор за антиизраелске изјаве професорке, а преноси "Тајмс ов Израел".

Професорка за коју се верује да шири мржњу према сопственој земљи први пут је суспендована у марту након интервјуа од 9. марта у којем је рекла да ционизам треба довести у питање силовања и друге злочине које је починио Хамас.

Рекла је да и се Израелци плаше када прођу и чују је како говори на арапском, па додала да би "и требало би да се плаше јер се криминалци увек боје".

"Они не могу да ми отму земљу, не могу раселити мој народ. Не могу да убијају и да се не плаше. Боље да се боје", поручивала је професорка додајући да је време да се укине "ционизам".

Изјаве Шалхоуб-Кеворкиан, осим полицији, запале су за око и Универзитету који ју је на кратко суспендовао, а неки студенти затражили су њену смену. Крајем марта, међутим, универзитет ју је вратио на посао.

image
VV inauguration
banner