Свет

Како Урсула фон дер Лајен реагује на грађанско хапшење због геноцида у Гази (ВИДЕО)

Фон дер Лајенова је један од најистакнутијих заговорника подршке Израелу из Европе, а након напада Хамаса 7. октобра посетила је Јерусалим
Како Урсула фон дер Лајен реагује на грађанско хапшење због геноцида у Гази (ВИДЕО)Getty © Dursun Aydemir/Anadolu

Говор председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен на Самиту европске одбране и безбедности прекинут је из публике.

"Госпођо Фон дер Лајен, ово је грађанско хапшење. Оптужени сте за помагање геноцида у Гази", узвикнуо је човек из публике, док је председница ЕК покушала да буде смирена.

"Изразили сте потпуну подршку Израелу на почетку овог геноцида. Крв палестинске деце је на вашим рукама", рекао је човек из публике, који се представио као Дејвид Кронин, ирски активиста и писац.

Председница Европске комисије на то се само насмејала и наставила да гледа у правцу човека коме је пришло обезбеђење да га избаце из сале.

"Ви сте злочинац, госпођо Фон дер Лајен, требало би да будете у Хагу! Не би требало да будете овде. Не треба да тражите други мандат. Ви сте рат, ви сте злочинац. Ослободите Палестину", повикао је он.

Она је после овога наставила своје излагање и сасвим мирно се обратила присутнима речима да јој је задовољство што је ту.

Фон дер Лајенова је један од најистакнутијих заговорника подршке Израелу из Европе, а након напада Хамаса крајем прошле године посетила је Израел.

Након што је Израел покренуо крвави напад на Појас Газе, у којем су махом страдала деца, а настала је и хуманитарна катастрофа, Фон дер Лајенова је прилагодила своју реторику.

Иако никад није повукла свој став подршке Израелу, променила је наратив како би се приказала као актер у пружању помоћи Гази.

image
VV inauguration
banner