Свет

Шеф пољске дипломатије: Још без коначне одлуке о размештању нуклеарног оружја

До сада није вођена никаква дискусија о том питању у Савету министара, који је одговоран за вођење пољске спољне политике, рекао је Радослав Сикорски
Шеф пољске дипломатије:  Још без коначне одлуке  о размештању нуклеарног оружја© Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

Савет министара Пољске никада није разматрао питање постављања нуклеарног оружја на територију те земље, изјавио је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски.

Раније је пољски председник Анџеј Дуда у интервјуу за "Факт" рекао да је "Пољска спремна да на својој територији размести нуклеарно оружје уколико се НАТО реши на тај потез као својеврсни одговор на руско размештање истог у Белорусији и Калињинграду".

"То би била веома озбиљна одлука, о чијим околностима би требало да се разговара, пре свега, у Савету министара", казао је Сикорски новинарима.

Он је појаснио да "до сада није вођена никаква дискусија о том питању у Савету министара" и подсетио да је "у складу са чланом 146. пољског Устава, Савет министара тај који је одговоран за вођење пољске спољне политике".

Пољски премијер Доналд Туск, коментаришући изјаву Анџеја Дуде, рекао је да жели да се састане са њим и "сазна шта га је навело на такве изјаве".

Реаговао је и портпарол Кремља Дмитриј Песков, поручивши да ће Министарство одбране Русије предузети све неопходне мере да осигура безбедност Русије у случају да се америчко нуклеарно оружја распореди на територији Пољске.

"Војска ће, наравно, анализирати ситуацију у случају реализације таквих планова и у сваком случају ће учинити све што је потребно, све неопходне узвратне кораке како би гарантовали нашу безбедност", навео је Песков.

image
VV inauguration
banner