Свет

Премијер Пољске: Могуће укључивање у пројекат "Европски небески штит"

Доналд Туск је истакао да искуства из сукоба у Украјини и напада Ирана на Израел показују да је неопходно контролисати небо над својом територијом, те да стога Варшава покушава да предузме кораке како би "попунила празнине"
Премијер Пољске: Могуће укључивање у пројекат "Европски небески штит"Getty © Aytac Unal/Anadolu Agency

Операција коју је Иран недавно извео против Израела веома је слична руском масовном ракетном нападу на територију Украјине, изјавио је данас у Варшави пољски премијер Доналд Туск, наводећи да акције ове врсте утичу на иницијативу пољске владе да се укључи у пројекат "Европске гвоздене куполе", односно "Европски небески штит", преноси агенција ПАП.

"Иранска операција против Израела била је готово идентична масовном нападу који је Русија извела на Украјину уз помоћ ракета, бомбардера и дронова. Према анализи наше војске, могуће је да би још један талас напада из Русије могао да изгледа тако. Стога је потребно веома пажљиво проучити сваки такав случај", нагласио је Туск на конференцији за новинаре после састанка Владе са генералима и шефом Бироа за националну безбедност.

Према његовим речима, велика разлика између Украјине и Израела је у томе што су у потоњем случају "гвоздена купола" и друге инсталације које штите небо Израела пресреле "90 одсто пројектила и дронова", док је Украјина у стању да обори свега "30 одсто ваздушних циљева ове врсте".

Туск је истакао да искуства из сукоба у Украјини и напада Ирана на Израел показују да је неопходно контролисати небо над својом територијом, те да стога Варшава покушава да предузме кораке како би "попунила празнине".

У том контексту, он је нагласио да Пољска покушава да добије системе "од којих би требало да се направи густа гвоздена купола над пољским небом" и додао:

"Због тога ћемо сарађивати и у оквиру иницијативе 'Европски небески штит'. И не смета ми што су главни покретачи овог пројекта били Немци. Овај систем је такође заснован на израелским ракетама 'хец-3', које су биле веома ефикасне."

Он је напоменуо да ће Пољска наставити да развија и системе ПВО домаће производње.

"Европски небески штит" је мултинационални пројекат изградње вишеслојне мреже ПВО у коју ће бити интегрисане противваздухопловне снаге више земаља, а која ће се састојати из од система: ИРИС-Т немачке, "патриот" америчке и "хец-3" израелске производње.

image