Свет

Војска им се распада али опремају Украјину: Највећи пакет војне помоћи у историји Острва

Велика Британија је до сада обећала скоро 12 милијарди фунти подршке Украјини од фебруара 2022. године
Војска им се распада али опремају Украјину: Највећи пакет војне помоћи у историји ОстрваGetty © ikholwadia

Британски премијер Риши Сунак обећао је Украјини највећи пакет војне помоћи у историји Острва, вредан 617 милиона долара.

Уједињено Краљевство планира да Кијеву пошаље виталну опрему, укључујући 400 возила, више од 1.600 пројектила, четири милиона комада муниције, 60 чамаца, као и додатних 500 милиона фунти, чиме ће укупно војно финансирање Украјине ове године бити три милијарде фунти, преноси "Гардијан".

"Одбрана Украјине од бруталних амбиција Русије је од виталног значаја за нашу безбедност и за целу Европу. Ако Путину буде дозвољено да успе у овом агресорском рату, он се неће зауставити на пољској граници", рекао је Сунак уочи пута у Пољску где ће са пољским лидером Доналдом Туском и генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергов разговарати о европској безбедности.

"Украјинске оружане снаге настављају да се храбро боре, али им је потребна наша подршка – и потребна им је сада. Овај пакет ће помоћи да се осигура да Украјина има оно што им је потребно за борбу против Русије. Уједињено Краљевство ће увек играти своју улогу на челу европске безбедности, бранећи наше националне интересе и стојећи уз наше НАТО савезнике", поручио је Сунак.

Велика Британија је до сада обећала скоро 12 милијарди фунти подршке Украјини од фебруара 2022. године, од чега је 7,1 милијарди фунти за војну помоћ, а остатак за хуманитарну и економску подршку.

Сунакова најава долази када је Представнички дом америчког Конгреса, након вишемесечног одуговлачења, одобрио пакет нове војне помоћи Украјини од 61 милијарду долара.

Секретар одбране Грант Шапс рекао је: "Овај рекордни пакет војне помоћи ће председнику Зеленском и његовој храброј нацији дати више опреме која им је потребна да избаце Путина и поврате мир и стабилност у Европи", поручио је британски министар одбране Грант Шаопс и додао: "Никада нећемо дозволити да свет заборави егзистенцијалну битку коју Украјина води, и уз нашу трајну подршку, они ће победити".

image
VV inauguration
banner