Русија

Небензја: Мински споразуми били су једина шанса за мир

Једина страна која је желела мир била је Москва, јасно је свима девет година након потписивања споразума у Минску
Небензја: Мински споразуми били су једина шанса за мирwww.globallookpress.com © Nancy Siesel

Поштовање Минских споразума био је једина шанса да дође до мира у Украјини, оценио је данас стални представник Руске Федерације у Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

То би, како је рекао, био најбољи могући сценарио за успостављање мира, и да је реализован сада не би било ове трагедије у Украјини. Одговорност за насталу ситуацију је на Западу, истакао је Небензја. 

Он је подсетио да је Украјина до сада испунила свега два услова од укупно 13 колико их је било у другом Минском споразуму и додао да је непоштовањем споразума Украјина дозволила да буде искоришћена и да се на њен рачун спроводе туђи геополитички циљеви.

Поручио је и да ће једнога дана Украјина на оптуженичкој клупи морати да докаже да није крива за геноцид у Донбасу.

Коментар Небензје уследио је поводом девет година од потписивања ових договора, који је требало да доведу до мира и стабилности, уз гаранције које су потписивањем дале Француска, Немачка, Русија и Украјина.

Ипак, како се показало, три од четири стране које су учествовале у преговорима никада нису ни планирале да испоштују договор.

Једина страна која је желела мир била је Москва, а ово је постало јасно након што су бивша немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд јавно признали да нису никада ни планирали да се Мински споразуми спроведу, већ да је њима требало да ти Украјини времена да се припреми за сукоб.

"Као што данас сигурно знамо, они нису планирали ништа да испуне и користили су паузу  како би наоружали украјинску војску и припремили је за рат са Русијом", прокоментарисао је Небензја.

"Асистирали су им представници ОЕБС-а, који су уместо да прате како се поштује примирје заправо шпијунирали за Кијев и делили са њим обавештајне податке", подсетио је данас истакнути руски званичник.

image