Свет

Истрага УН: Израел није доказао наводне везе особља УНРВА с Хамасом

Реагујући на извештај, портпарол израелског МИП-а Орен Марморштајн изјавио је да је више од 2.135 радника УНРВА у Хамасу или Исламском џихаду у Палестини
Истрага УН: Израел није доказао наводне везе особља УНРВА с Хамасом© Tanjug/AP Photo/Mohammed Zaatari, File

Независна истражна комисија коју су именовале Уједињене нације објавила је извештај у ком наводи да "Израел тек треба да пружи доказе" за своју тврдњу да су бројни чланови особља Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) у Гази припадници Хамаса, те покрета Исламски џихад у Палестини, односно умешани у прошлогодишњи напад Хамаса на Израел.

"Израел је јавно објавио тврдње да су многи запослени у УНРВА чланови терористичких организација. Међутим, Израел тек треба да пружи поткрепљујуће доказе о томе", пише у извештају, преноси "Аксиос".

Такође, наводи се да је УНРВА делила своје листе особља, које су укључивале имена и функције, са израелском владом од 2011. како би Тел Авив могао да упозори ту агенцију на било шта што би потенцијално дисквалификовало чланове особља да добију дипломатски имунитет.

Даље, израелска влада није обавестила УНРВА ни о каквој забринутости у вези с било којим запосленим са спискова од 2011, док је тамошње министарство спољних послова саопштило да спискови нису имали идентификационе бројеве особља, што их је ометало у процени података. То су поткрепили чињеницом да је у марту 2024. УНРВА дала списак са идентификационим бројевима особља.

Реагујући на извештај, портпарол израелског МИП-а, Орен Марморштајн изјавио је да је више од 2.135 радника УНРВА у Хамасу или Исламском џихаду у Палестини, док је наводно петина школских администратора УНРВА у Хамасу.

"Хамас се толико дубоко инфилтрирао у УНРВА да више није могуће утврдити где се УНРВА завршава, а где почиње Хамас", рекао је он, додајући да извештај "занемарује озбиљност проблема и нуди козметичка решења".

Уз то Израел позива земље донаторе да се уздрже од трансфера новца својих пореских обвезника УНРВА у Гази и да пребаце своја средства другим хуманитарним организацијама које послују на ратом захваћеној територији.

Све је почело наводима Израела да је 12 запослених у УНРВА било укључено у напад Хамаса 7. октобра 2023. Оптужбе су утицале на то да више од десет земаља, укључујући САД, обуставе финансирање ове агенције УН.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш покренуо је интерну истрагу о наводној умешаности особља УНРВА у напад 7. октобра, али и независну истрагу која се фокусирала на шира питања о ефекту, управљању и неутралности УНРВА у Гази. Истрагу, која је објавила горепоменути извештај, предводи бивша француска министарка спољних послова Кетрин Колона.

image
VV inauguration
banner