Свет

Суд наложио Иксу да уклони снимке напада у цркви у Сиднеју

Из Икса су навели да одлука суда није у складу са аустралијским законом, док је Илон Маск оценио да свака таква одлука значи да би држава могла да контролише "цео интернет"
Суд наложио Иксу да уклони снимке напада у цркви у СиднејуGetty © Photo by Lisa Maree Williams/Getty Images

Аустралијски савезни суд наложио је платформи Икс, чији је власник Илон Маск, да уклони видео-снимке напада у асирској цркви у Сиднеју, када су ножем рањени свештеник и троје верника.

Суд је то учинио на предлог аустралијског комесара за електронску безбедност, који је апеловао на суд да се уведе забрана због емитовања насилног материјала.

Из Икса су навели да одлука суда није у складу са аустралијским законом, додајући да су већ блокирали твитове аустралијских корисника који су објављивали сцене убадања ножем, али аустралијски комесар за електронску безбедност изјавио је да би садржај требало требало потпуно скинути са те мреже, јер се на њима види експлицитно насиље.

Реагујући на ово, Маск је критиковао премијера Аустралије Ентонија Албанезеа због ове одлуке, оцењујући да свака таква одлука значи да би држава могла да контролише "цео интернет". Додао је и да је његова мисија "спасавање слободе говора".

Албанезе је одговорио Маску речима да је "арогантни милијардер".

"Он мисли да је изнад закона и опште пристојности", рекао је Албанезе за "Еј-Би-Си њуз".

Иако је Маск у твиту навео да је Икс начинио недоступним снимак напада за аустралијске ИП адресе, новинар Ројтерса у Аустралији изјавио је да је могао да види узнемирујући садржај.

Шеснаестогодишњи дечак ухапшен је након напада ножем 15. априла током службе у Цркви Христа доброг пастира, на западу Сиднеја, када су најмање четири особе задобиле повреде које нису опасне по живот.

image
VV inauguration
banner