Свет

Напад у тржном центру у Сиднеју: Мушкарац ножем напао људе, порастао број убијених (ВИДЕО)

На снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама виде се узрујани људи, који беже из тржног центра
Напад у тржном центру у Сиднеју: Мушкарац ножем напао људе, порастао број убијених (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Један мушкарац је упуцан након што је више људи избо ножем у тржном центру "Вестфилд Бондај Џанкшн" на истоку Сиднеја, саопштила је данас аустралијска полиција.

Број погинулих порастао је на седам јер је преминула и мајка малолетног детета које је повређено у напади, док је нападача убила полиција, изјавио је представник аустралијске полиције Ентони Кук.

"Припадница полиције се суочила са нападачем... ходала је брзо иза њега да би га сустигла. Окренуо се према њој и подигао нож. Употребила је ватрено оружје и та особа је сада мртва", рекао је он, преноси Гардијан.

Кук је рекао да се, на основу прелиминарне истраге, чини да је нападач деловао сам. Кук је навео да је више људи пребачено у болницу.

Још није познат мотив напада, али се за сада не искључује ни могућност да је реч о терористичком нападу.

Стотине људи евакуисано је из тржног центра у Сиднеју након извештаја о човеку наводно наоружаном ножем и пуцњави.

Аустралијска полиција је раније саопштила да је један мушкарац упуцан након извештаја да је више људи убодено ножем у тржном центру "Вестфилд Бондај Џанкшн" на истоку Сиднеја.

Ко је нападач

Полиција аустралијске државе Нови Јужни Велс саопштила је данас да је нападач  40-годишњи мушкарац и потврдила да напад није повезан за тероризмом.

Комесарка полиције Новог Јужног Велса Керин Веб изјавила је да полиција верује да зна идентитет нападача, али да се чека да то званично буде потврђено, преноси Гардијан.

"Вечерас смо разоткрили ко је починилац и верујемо да се ради о 40-годишњаку. Међутим, чекамо да га званично идентификујемо и још не можемо да саопштимо прецизније информације о његовом идентитету. Дозволите ми да вас уверим да не постоји стална претња. Реч је о појединцу који је преминуо", изјавила је начелница полиције Керин Веб.

Вебова је рекла да је нападач од раније био познат полицији и да не постоји бојазан да је био идеолошки мотивисан, тј. да није реч о терористичком нападу.

"Веома је тужно оно што се овде догодило. Али људи не би требало да буду забринути јер смо уверени да је нападач деловао сам и да више нема претњи за заједницу", рекла је Вебова и похвалила "огромну храброст" полицајке која је пуцала и ликвидирала нападача.

"Припадница полиције се суочила са нападачем... ходала је брзо иза њега да би га сустигла. Окренуо се према њој и подигао нож. Употребила је ватрено оружје и та особа је сада мртва", потврдила је полиција.

Према изјави сведока, припадица полиције је нападачу рекла да баци нож, а како он то није урадио, пуцала му је директно у груди..

image
VV inauguration
banner