Русија

Русија остварила нови рекорд: Надмашила ЕУ у испоруци пшенице северној Африци

Извоз пшенице из Русије повећан је за милион тона на 52 милиона тона, док је извоз ЕУ у априлу опао за два милиона тона на 34,5 милиона тона
Русија остварила нови рекорд: Надмашила ЕУ у испоруци пшенице северној Африци© KB Mpofu/Getty Images

Испоруке пшенице из земаља Европске уније у Северну Африку пале су за 25 одсто током седам месеци зрења жита од 2023. до 2024, док је Русија повећала свој удео на том тржишту, наводи се у извештају Министарства пољопривреде Сједињених Држава (УСДА).

Према подацима, извоз из ЕУ у априлу је опао за два милиона тона на 34,5 милиона тона, што показује да Унија губи тржишни удео у односу на Русију у Африци и на Блиском истоку.

"Истовремено, рекордне жетве пшенице у Русији чине ту земљу конкурентнијом на афричким и блискоисточним тржиштима. Извоз пшенице из Русије повећан је за милион тона на 52 милиона тона", наводи се у саопштењу.

Алжир, једну од три највеће извозне дестинације ЕУ, где је европска пшеница заузимала 85 одсто тржишта и која се историјски ослањала на пшеницу из ЕУ, Русија је "заузела" након што је влада те земље покушала да диверсификује добављаче житарица.

"Извоз пшенице из Русије у Алжир се од тада значајно повећао. Док алжирски млинари показују задовољство руским залихама, Русија и Европска унија су се до сада бориле за већински удео на тржишту", наводи се у извештају.

Аналитички центар "Русагротранс" сврстао је у фебруару Алжир на пето место међу водећим увозницима руске пшенице.

Москва је извезла 1,6 милиона тона пшенице у Алжир током жетвене године 2023-2024, што је повећање од 20 одсто у односу на претходну сезону, наводи та институција.

Раније овог месеца, Едуард Зернин, шеф Руског савеза извозника житарица изјавио је да ће удео Русије на глобалном тржишту житарица премашити 25 одсто. 

Египат, један од водећих светских увозника пшенице и највећи купац руских житарица, предложио је да буде домаћин међународног логистичког центра за жито у зони Суецког канала.

Та северноафричка земља и Москва су у преговорима о изградњи објекта, који би се повезао са једним од најпрометнијих пловних путева на свету и користио за складиштење руске пшенице и дистрибуцију суседним државама.

image
VV inauguration
banner