Свет

Си-Ен-Ен: Чад не жели америчке трупе, јача руски утицај у Африци

Руководство Чада следи пример свог суседа Нигера
Си-Ен-Ен: Чад не жели америчке трупе, јача руски утицај у Африциwww.globallookpress.com © David Honl

Сједињене Државе ризикују да изгубе војно присуство у још једној афричкој земљи, што иде у прилог све јачем утицају Русије у региону – Влада Чада запретила је раскидом великог безбедносног споразума са Америком, преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на обавештене изворе.

У писму упућеном представнику Вашингтона, чадске власти су обећале да ће поништити споразум који дефинише правила понашања америчких војника у земљи (СОФА). Такође, напомиње се да Американци морају да напусте француску базу у Нџамени.

Треба напоменути да је пре само месец дана Влада Нигера раскинула сличан споразум са Сједињеним Државама. По свему судећи, руководство Чада следи пример свог суседа, покушавајући да извуче додатне уступке од Вашингтона, сугерисао је један од саговорника Си-Ен-Ена.

Међутим, званичник је рекао да је намера Чада изненадила Вашингтон будући да предузима овај корак у критичном тренутку за америчке интересе у Африци, где Москва игра све активнију улогу.

На саслушању у Сенату, главнокомандујући америчких оружаних снага у афричком региону, генерал Мајкл Ленгли упозорио је да Русија покушава убрзаним темпом да "преузме" Централну Африку и Сахел. 

"Бројнe земље су на прекретници да их заиста зароби Руска Федерација широм Магреба. То је јужни бок НАТО-а. Морамо да будемо у могућности да имамо приступ и утицај на тој територији, од Марока па све до Либије", истакао је Ленгли.

image
VV inauguration
banner