Свет

Свемоћни Путин или таблоидне фантазије: Русија омета летове у Европи?

Хиљаде летова у Европи нашло се на удару "екстремно опасног руског ометања сигнала", тврде таблоиди
Свемоћни Путин или таблоидне фантазије: Русија омета летове у Европи?Getty © Yuichiro Chino

Хиљаде ГПС система путничких авиона недавно се нашло на наводној мети руских напада, а извори из британске авијације су ову тактику означили као "изузетно опасну" и велику претњу по безбедност у ваздуху.

Како преноси таблоид "Сан", електронски напади потпуно су блокирали сателитску навигацију током ускршњих празника тако да пилоти нису били сигурни где се налазе и често су "зарањали" или скретали како би избегли фантомске препреке којих заправо није било.

Наводно, руски хакери пригушивали су праве сигнале сателита и слали лажне што је изазвало хаос у европском авио-саобраћају.

У јануару је европски надзорник за ваздушну безбедност описао ометање и лажирање као "нападе", али није рекао ко стоји иза њих.

Немачки "Билд" преноси да Путин "омета ГПС сателитске сигнале сваког дана" и шаље им "погрешне податке", што представља "безбедносни ризик".

Оба листа шокирана су наводном "дрскошћу" Руса да покваре празничне планове Европљана и ометају сигнале њихових авиона.

"Сан" је пресудио да је Русија одговорна будући да се њихов новинар налазио у авиону РАФ-а са британским министром одбране Грантом Шапсом који је имао проблема приликом прелетања Пољске.

"Истрага" таблоида показала је да је највише проблема било изнад Балтичког и Црног мора и у источном Медитерану и да су се "руски напади повећали са мање од 50 недељно прошле године на више од 350 недељно прошлог месеца".

Војни експерт Џек Вотлинг из истраживачког центра РУСИ тврди да "Руси одавно користе ометање ГПС-а као средство узнемиравања, пројектујући га преко граница НАТО-а. Где год постоји велики руски гарнизон, имате ометање ГПС-а", објаснио је он.

Глен Бредли, из Управе за цивилно ваздухопловство Велике Британије, ипак, тврди да летење остаје један од најбезбеднијих облика путовања.

"Ометање ГПС-а не утиче директно на навигацију авиона и иако је то познат проблем, то не значи да је летелица намерно блокирана. Ми блиско сарађујемо са другим ваздухопловним регулаторима, авио компанијама и произвођачима авиона како бисмо спречили и ублажили све ризике које представља ометање и континуирано пратимо инциденте широм света".

image
VV inauguration
banner