Свет

У Бриселу и канализација позитивна на крек: Престоница ЕУ огрезла у кокаину

Бележи се велики пораст злочина повезаних с дрогом, а туристи почињу да заобилазе неке од најкритичнијих делова града, упозорава "Политико"
У Бриселу и канализација позитивна на крек: Престоница ЕУ огрезла у кокаинуwww.globallookpress.com © aa1/ZUMAPRESS.com

Џепарење, туче наркомана и пијанаца, вандализми и друга различита кривична дела, као и прекомерна употреба дроге постали су свакодневица у Бриселу, где је, у среду, 40 комшијских удружења отвореним писмом властима дигло аларм због смањене безбедности града.

Највише, према писању портала "Политико", брине пораст злочина који су у вези са дрогом, а то, како се додаје, није изненађење јер је употреба наркотика нагло порасла у последњих неколико година - од пораста употребе амфетамина 2022. до повећања потрошње кокаина у Бриселу 2021-2022.

Заправо, наводи се, тамо је чак и канализација позитивна на крек.

Анализа комуналних отпадних вода у 13 европских градова из 2021. године открила је, наиме, највеће количине остатака крека у Амстердаму и Антверпену, преко кога се преносе планине илегалних дрога, посебно кокаина, у континенталну Европу.

Крек, наравно, није заобишао ни Брисел, а подаци локалног центра за помоћ и склоништа за особе са зависношћу "Транзит" показали су да је управо то била најконзумиранија супстанца код грађана који су узимали тешке дроге у 2022. години, односно, 67 одсто анкетираних.

"То је кокаин, само се конзумира на другачији начин. Много је теже направити линију или се бости на тротоару, него имати спреман кристал, ставити га у лулу и пушити", објашњава Бруно Валкенерс, шеф комуникација у "Транзиту".

Портпаролка бриселског министра здравља Полин Гомин каже да је тешко проценити податке о дрогама, али да може да потврди да град бележи повећање потрошње крека и смањење употребе хероина.

"Свесни смо проблема и већ смо причали о решењима. Али проблем је толиких размера, као и у многим већим градовима, да су потребна додатна средства и нова решења", истакла је она.

Раније ове године, земља је представила нови план за борбу против насиља због дроге, укључујући јачање присуства полиције у лукама, јачање инфраструктуре за скенирање, проверу кривичних досијеа и финансијског статуса свих лучких радника и повећање казни за кориснике кокаина.

Именован је и први комесар за дрогу у земљи, а влада је покушала да прибегне и креативнијим решењима, па је тако прошле године у Бриселу никао и први објекат за безбедну конзумацију дрога.

Сeнт-Гилс један је од градских квартова у којима је проблем са наркоманијом најочигледнији, али свакако није једини који има ту муку. И подручја око других великих транзитних станица у Бриселу такође показују сталан пораст броја кривичних дела у вези са дрогом.

Извршна директорка белгијске железничке компаније СНЦБ, Софи Дутордоар апеловала је прошле недеље на политичаре и затражила њихову помоћ у решавању "драматичне ситуације" у "Миди" станици у Бриселу.

Није угрожена само безбедност запослених, каже она, већ репутација ове области такође почиње да утиче и на пословање. 

image