Свет

И Шри Ланка ускоро улази у БРИКС

Постоји жеља да се у блиској будућности придружимо БРИКС-у, што ће омогућити да се осигура и транспортна и прехрамбена безбедност, поручила је амбасадорка те земље у Москви Џанита Лијанаге
И Шри Ланка ускоро улази у БРИКС© Антон Денисов / РИА Новости

Шри Ланка планира да се у блиској будућности придружи БРИКС-у, изјавила је амбасадорка те земље у Москви Џанита Лијанаге.

"Заиста постоји жеља да се у блиској будућности придружимо БРИКС-у, што ће омогућити да се осигура и транспортна и прехрамбена безбедност и још много тога", оценила је Лијанаге. 

Према њеним речима, тренутно на Међународној безбедносној конференцији, која се одржава у Санкт Петербургу, о том питању разговоре воде две делегације Шри Ланке - једна на челу са првим замеником министра одбране и једна предвођена председником Надзорног одбора за међународну безбедност у Парламенту.

Раније је председник Комитета Савета Федерације за међународне послове Григориј Карасин рекао да се више од 40 држава пријављује за придруживање БРИКС-у, а да се број заинтересованих повећава сваког месеца.

"То указује да је такав слободан, флексибилан облик интеракције у оквиру БРИКС-а веома привлачан", казао је Карасин.

БРИКС је првобитно укључивао Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, али се од ове године број чланица асоцијације удвостручио – пуноправне чланице су постале УАЕ, Саудијска Арабија, Иран, Египат и Етиопија. Поред тога, још две десетине држава изразило је жељу да се придружи блоку.

Тако БРИКС сада обједињује десет земаља са популацијом од 3,6 милијарди људи, а чије државе чине више од 40 одсто светске производње нафте и око четвртине светског извоза робе.

Русија од 1. јануара председава БРИКС-ом, а главни догађај, састанак шефова држава и влада, одржаће се у октобру у Казању.

image
VV inauguration
banner