Русија

Москва: Сарадња у БРИКС-у је најважнији правац руске спољне политике

Све је већи број земаља које желе да успоставе одређене облике интеракције са БРИКС-ом и то јасно показује да су принципи на којима функционише то удружење заиста блиски широком спектру земаља, заправо светској већини, изјавио је помоћник руског председника Јуриј Ушаков
Москва: Сарадња у БРИКС-у је најважнији правац руске спољне политике© Per-Anders Pettersson/Getty Images

Сарадња у формату БРИКС-а један је од главних вектора руске спољне политике на дужи рок, изјавио је помоћник руског председника Јуриј Ушаков у интервјуу за ТАСС.

"Интеракција са учесницима асоцијације задовољава основне националне интересе наше земље и уклапа се у наш доследан курс ка формирању праведног мултиполарног светског поретка и стварању једнаких могућности развоја за све државе", казао је Ушаков.

Он је напоменуо да ће Русија, у оквиру свог председавања БРИКС-ом 2024. године, своје напоре усмерити "на промовисање читавог спектра партнерске сарадње у оквиру асоцијације у три кључне области – политици и безбедности, економији и финансијама, културним и хуманитарним везама.

Ушаков је нагласио да су земље БРИКС-а већ претекле Групу седам (Г7) у неким макроекономским показатељима.

"По паритету куповне моћи, БРИКС је већ надмашио Г7: асоцијација чини 35,6 одсто глобалног БДП-а, док Г7 чини 30,3 одсто. А до 2028. године ситуација ће се још више променити у корист БРИКС: 36,6 одсто наспрам 27,8 одсто", оценио је.

Према његовим речима, за релативно кратак период постојања, удружење се брзо развило и трансформисало у опсежан вишестепени механизам интеракције о најширем спектру питања на глобалном дневном реду. 

"Желео бих посебно да напоменем самит БРИКС-а у Уфи 2015. године, након чега је најављено покретање првих финансијских институција асоцијације - Нове развојне банке и Контингентног фонда девизних резерви - са укупним обимом финансијских ресурса од 200 милијарди долара, што је јасно показало растући утицај наших земаља у глобалној економији", истакао је Ушаков.

Ширење БРИКС-а

Ушаков је додао да је све већи број земаља које желе да успоставе одређене облике интеракције са БРИКС-ом и да то јасно показује да су принципи на којима функционише то удружење заиста блиски широком спектру земаља, заправо светској већини.

Како је истакао, Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија, као нове чланице БРИКС-а, биће активно укључене у рад механизама уједињења.

Помоћник председника Руске Федерације је напоменуо да, узимајући у обзир проширење руског председавања БРИКС-ом, "ове године постоји посебна мисија: обезбедити несметану регистрацију у удружењу свих нових учесника и истовремено да се очува и увећа сав развој и достигнућа акумулирана годинама.

"Да бисмо то урадили, пре свега, фокусираћемо се на органску интеграцију 'регрута' у архитектуру механизама партнерства, на њихово упознавање са 'културом БРИКС-а' која се развијала током 15 година", указао је.

Према његовим речима, земље БРИКС-а не планирају да изводе војне вежбе нити да развијају војно-техничку сарадњу.

"Наше удружење није имало и нема војну или војно-техничку компоненту сарадње. БРИКС не планира да гради ту врсту интеракције, укључујући одржавање војних вежби", рекао је Ушаков, који је на челу организационог комитета руског председавања БРИКС-ом.

Истовремено, он је скренуо пажњу на чињеницу да је током руског председавања БРИКС-ом "предвиђена заиста обимна агенда сарадње у области политике и безбедности". 

Игре БРИКС-а нису одговор на санкције Запада

Игре БРИКС-а нису одговор на санкције Запада у спорту, већ традиционални формат сарадње, указао је Ушаков.

"Иницијатива за одржавање спортских игара БРИКС-а није одговор на незаконита и дискриминаторска ограничења Запада у области спорта, већ други формат вишеструке интеракције између држава чланица асоцијације у различитим областима. То није једнократна појава, већ традиционална ставка у програму председавања сваке земље од 2016. године", напоменуо је.

Он је подсетио да ће се 2024. године Игре БРИКС-а одржати у Русији, у Казању.

Председавање асоцијацијом БРИКС Русија је преузела од 1. јануара 2024. године, трајаће до краја године и обухвата више од 200 догађаја који имају широк спектар тема. 

Главни догађај председавања биће самит шефова држава БРИКС-а у октобру 2024. године у Казању. 

image