Економија

БРИКС "тежак" 45 билиона долара: У десет земаља живи 500 милијардера

Група економија у развоју сада обухвата 45 одсто светске популације и 36 посто глобалног БДП-а, надмашујући 30 процената, колики је удео Г7
БРИКС "тежак" 45 билиона долара: У десет земаља живи 500 милијардераGetty © Photo by Per-Anders Pettersson/Getty Images)

Државе чланице БРИКС-а располажу инвестиционим средствима у вредности од 45 билиона долара, указао је извештај куће "Хенли енд партнерс".

Група економија у развоју, коју су чиниле Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, доживела је експанзију пошто су јој се у јануару 2024. придружили Саудијска Арабија, Иран, Етиопија, Египат и Уједињени Арапски Емирати.

Према наведеном извештају, у десет земаља БРИКС-а тренутно живи 1,6 милиона особа које могу да инвестирају више од милион долара, од тога њих 4.700 располаже са више од 100 милиона долара. Блок има преко 500 милијардера, а процењује се да ће их у наредној деценији бити више за 85 одсто.

БРИКС сада обухвата 45 одсто светске популације и 36 посто глобалног БДП-а, надмашујући 30 процената удела Г7.

"Укључивање земаља МЕНА (Блиског истока и северне Африке) у БРИКС није само политичко престројавање већ признање њиховог растућег економског положаја. Регион, кључан због својих енергетских ресурса, сада потврђује разноврснију економску улогу", истакао је извршни директор фирме "Хенли енд партнерс" Јуерг Штефен.

Штефен је додао да присуство земаља МЕНА у БРИКС-у отвара бројне могућности за светске инвестиције нудећи приступ брзорастућим тржиштима, стратешко географско позиционирање, али и јединствено културно и пословно окружење.

Извештај показује да Кина тренутно има највише милионера у блоку – њих 862.400, док Индија има 326.400, а у наредних десет година та група становништва ће се увећати за 85 одсто, односно 110 посто.

Такође, Саудијска Арабија, УАЕ и Етиопија забележиле су значајан раст приватног богатства у протеклој деценији, док је њихова милионска популација увећана за 35 одсто, 77 одсто и 30 одсто.

image