Свет

Бајден потписао закон о помоћи Украјини: "Учиниће Америку и свет безбеднијим"

Према речима америчког председника, усвојени финансијски пакет "пружа виталну подршку америчким партнерима како би могли да бране свој суверенитет"
Бајден потписао закон о помоћи Украјини: "Учиниће Америку и свет безбеднијим"Getty © Chip Somodevilla / Staff

Председник САД Џо Бајден потписао је данас закон о пакету помоћи страним савезницима, којим се пружа кључна војна помоћ Украјини, уклањајући последњу правну препреку за обнављање америчких испорука оружја Кијеву.

"Управо сам потписао закон о националној безбедности који је прошао Представнички дом током викенда и који је јуче одобрио Сенат, који ће учинити Америку и свет безбеднијим и наставити америчко лидерство у свету, сви то знају", рекао је Бајден у телевизијском обраћању. 

Према речима америчког председника, усвојени финансијски пакет "пружа виталну подршку америчким партнерима како би могли да бране свој суверенитет".

"Пут овог документа до мене је требало да буде једноставнији и бржи, али на крају... радили смо заједно и то урадили", рекао је Бајден.

Пакет помоћи, који је Сенат усвојио у уторак касно увече је вредан укупно 95 милијарди долара и укључује скоро 61 милијарду долара помоћи Украјини, 26 милијарди долара за Израел и 8 милијарди долара за Индо-Пацифик.

Амерички Сенат је изгласао забрану кинеској компанији "Бајтденс", у чијем власништву се налази ТикТок, да поседује ту друштвену мрежу, чиме је покренуо дебату о томе да ли та забрана крши право Американаца на слободу говора.

Потписивање пакета помоћи било је кулминација вишемесечних напетих преговора, личног лобирања украјинског председника Владимира Зеленског и поделе републиканске странке у Представничком дому који наставља да угрожава лидерску позицију председника Представничког дома Мајка Џонсона.

Конзервативци су се противили даљем финансирању Кијева од стране САД и претили да ће сменити Џонсона због његовог вођења преговора. Конзервативци у Конгресу противили су се додатној помоћи за оно што виде као рат без победе.

Бајден је провео месеце лобирајући код Џонсона за све више помоћи Украјини, ангажујући највише званичнике администрације и директора ЦИА Била Бернса.

image
VV inauguration
banner