Свет

Ујка Сем је коначно послао оружје: Да ли ће се Украјина овајдити од последњег великог пакета помоћи

Украјински команданти се надају да ће помоћ стићи брзо, и да ће бити довољна. Експерти сумњају у то
Ујка Сем је коначно послао оружје: Да ли ће се Украјина овајдити од последњег великог пакета помоћи© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

После више месеци "натезања", амерички конгресмени су постигли договор о слању 60,8 милијарди долара помоћи Украјини. Договор је, очекивано, изазвао одушевљење у Кијеву.

Сада се, међутим, поставља питање када ће та помоћ стићи и да ли ће бити довољна да се заустави руска офанзива овог лета која ће, страхују украјински команданти, пробити линију фронта.

И шта даље, ако/када се то догоди?

За сада се не зна да ли ће проћи недеље или месеци да америчка помоћ стигне до Украјине. Та брзина зависи од тога колико оружја и муниције је ускладиштено у Европи док се чекало одобрење Конгреса, објашњава "Политико".

"За очекивати је да приоритет буде артиљерија, као и системи противваздушне одбране и ракете за попуну залиха осиромашених недавним руским ваздушним нападима, посебно на енергетску инфраструктуру Украјине", рекао је Метју Савил из Института РУСИ.

Савил ипак упозорава да чак ни брза испорука артиљеријских граната неће створити тренутни паритет са руском количином муниције. Помоћ ће, можда, подићи морал Украјинцима и створити предуслове за "реконструкцију украјинских снага", како би можда "могли да се напредују догодине", додао је он.

"Политико" наводи да ће ово само помоћи Украјини да ојача своју одбрану од предстојеће руске олује и да нема речи о евентуалној офанзиви Украјине.

Уз то, само 28 милијарди долара од одобреног пакета намењено је директном војном снабдевању од стране САД, 13,9 милијарди долара је за помоћ Украјини да купи опрему на тржишту, а 13,7 милијарди долара је за куповину америчких система од приватног сектора – и за све ово ће бити потребно време, наводи портал.

Шта ће се догодити након што се овај пакет искористи? И шта, ако ишта, Украјина може да очекује да добије за контраофанзиву следећег пролећа?

Слање помоћи Кијеву од самог почетка је "талац је унутрашње политике њихових савезника", наводи бриселски портал. После две године сукоба, Запад је постао уморан од приче о слању оружја и муниције Украјини, а пропала украјинска контраофанзива додатно је закомпликовала живот Владимиру Зеленском и његовој клики.

"Сви желе да подрже – победника то је људска природа", рекао је бивши украјински министар одбране Алексеј Резников. Према његовим речима, проблем са (пропалом) контраофанзивом је што се много очекивало од Кијева. А много се очекивало је је Запад испоручио огромну количину војне опреме.

Толика помоћ, пише "Политико", тешко да ће поново стићи до Украјине, нарочито у светлу европских и америчких избора. А сва је прилика да ће бити још више смањена.

image
VV inauguration
banner