Свет

Пољски министар: Помоћи ћемо Украјини да врати војно способне мушкарце у земљу

Мислим да су многи Пољаци огорчени када виде младе Украјинце у хотелима и кафићима, и чују колико труда морамо да уложимо да помогнемо Украјини, рекао је министар одбране ове земље, не износећи детаље о томе како ће Варшава помоћи Кијеву
Пољски министар: Помоћи ћемо Украјини да врати војно способне мушкарце у земљу© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Пољска је спремна да помогне Украјини у враћању војно способних држављана који би требало да помогну својој матичној земљи у сукобу против Русије, изјавио је министар одбране Владислав Косинијак-Камиш.

Украјинска влада објавила је у среду правила према којима се пасоши војно способним мушкарцима могу издавати само унутар земље уместо у страним дипломатским мисијама.

Као резултат тога, мушкарци између 18 и 59 година који живе у иностранству неће моћи да обнове пасоше којима је истекао рок важења нити да добију нове.

Пољска је у прошлости предлагала да помогне Украјини да се они који подлежу војној служби врате у своју земљу како би испунили грађанску обавезу, рекао је Косинијак-Камиш за телевизију Полсат Невс.

"Мислим да су многи Пољаци огорчени када виде младе Украјинце у хотелима и кафићима и чују колико труда морамо да уложимо да помогнемо Украјини", рекао је он, не износећи детаље о томе како ће Пољска помоћи.

Од јануара 2024. у земљама Европске уније живи око 4,3 милиона Украјинаца, од којих су око 860.000 одрасли мушкарци, процењује се у бази података Евростата.

Пољска је дала статус привремене заштите за 950.000 Украјинаца, што је други највећи број после Немачке.

"Свака подршка је могућа", рекао је Косинијак-Камиш о томе како би Пољска одговорила ако би Кијев затражио помоћ да врати кући оне који могу изгубити право да остану у Пољској након што им истекну пасоши.

image
VV inauguration
banner